恭喜香港成為擁有最佳公共交通服務既城市, 東京都只係得第7

570 回覆
575 Like 56 Dislike
有小巴已經係痴撚線
靜少少啦 一振港共見到咁威又整衰佢 融入大灣區
啲站大到行撚到腳都唔洗要
條汐止線都唔知搞到幾時
巴士網差搞到勁撚多機車
遊客覺得好多地方坐捷運去到
住就好多位都係盲點
外國啲交通未仲差
好似多倫多咁
Line5未又係係咁delay delay 再delay
住一住外國就知到台北好過唔少上榜城市
只不過外國揸車多
先少啲人屌咁
但如果純粹係公共交通網絡計
台北點都有頭50啦
真,雖然我鍾意踩港,但唔可以唔承認香港公共交通無論係車種、班次、票價真心唔錯
住咗英國幾年先知香港公共交通有幾好
香港人口密度高到support 到公共交通
加上無工會無strike
有無諗過全世界邊有一個地方人命人工咁低賤又人口密度高
倫敦你話通宵維修已經無可能
呢啲嘢正正就係工人權益tradeoff 返嚟
日本又係 遲到一分鐘都要出通知書比乘客
其實又係用職場文化tradeoff 返嚟

香港郁啲就投訴
其實去過歐美就明地鐵真係世一服務
但要明白其實係一種等價交換
包括左人口密度
其實呢樣係一定 就算講塞車 香港塞邊條路都好 除咗觀塘 條路都起碼仲郁 好少塞到死哂 係San Fran塞1個鐘行咗2公里
咁外國地方
主要都係揸車出入
公共交通真係輔助
同埋市中心先用得著
英國本土包括London都冇咁好
香港勁
香港最勁係轉車接駁都屈 巴士駁巴士講緊行幾步就到
其他地方玩轉車係勁撚麻煩
咁唔係邊到揸車都方便,我自己都有揸車,但去倫敦點都係坐火車去最好,倫敦M25同市中心成日塞車,入zone 1要congestion charge,zone 2-3要畀ULEZ費,停車場仲差唔多£10每個鐘,仲要未必有位公共交通地鐵有時成日罷工、又污糟、又冇網絡信號,就算係齋倫敦同香港比公共交通,香港都係好好多
瑞典都係港鐵
上水未?
https://m.youtube.com/watch?v=H03aqfJ7sts

啲站好靚 不過係當地政府起唔關黨鐵事
咁你香港地鐵轉九鐵都係要行啦
呢個認同,香港交通真係相對上好方便
爭好遠有d 地方轉車真係行死香港轉地鐵邊洗行咁耐而且仲有扶手電梯同𨋢,日本好多站係要你行樓梯
呢個真
香港勝在夠密又夠夜 簡單 平 快 地鐵必駁巴士站 地鐵站又必有商舖 商場 基本上好難蕩失路
香港小輪起住宅
載通賣地

公共交通公司背後就係一眾地產霸權
自豪香港交通好
應該要多謝香港高地價 高樓價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞