恭喜香港成為擁有最佳公共交通服務既城市, 東京都只係得第7

570 回覆
575 Like 56 Dislike
梗係啦 地鐵根本成半係地產股
咁點?第一次黎

講事實會比人打定點撚樣?

年年加價又咪係年年純利爆標,
身體幾撚誠實
啲撚樣講就凶狠做就碌撚為屌而屌
叫班廢柴佢地行路返工啦
上面堆留言未去過日本定係坐咗十幾年監
關咩事
大把香港人自己揸車
因為佢地笑人地「黨鐵」嘛
呢頭屌完
第二日返工又要坐咁撚無骨氣
新會然?
應該唔係淨係講緊鐵
即使純講鐵
深圳有某d站起得好靚好新淨,但整體黎講車廂既殘舊程度差過港鐵,仲有車站入面既站內換乘,車站設施如lift等等都差香港唔少
不過如果純講coverage唔輸香港了
其實依家科技咁發達
點解唔用嚟幫自己規劃路線同整行程呢
成班懶鬼 app都唔用淨係識話睇唔明啲圖
世界塞車城市排名

香港頭100名都唔入到
東京23區:
咁巴士都好平既
吉隆坡交通都好撚差唔好得過溫哥華幾多

早排有條lrt定唔知mrt線壞咗要停駛成2個禮拜
平日市區好多線都至少10分鐘一班,啲站又要行鬼死咁遠,最搞笑係去咗吉隆坡成個禮拜都唔見條路有公共巴士行
基本上出入都係要搭grab或者渣車
個調查説好香港故事係五毛

2023仲睇咩圖
打出發地同目的地已經出晒時間同轉車站俾你啦
香港塞車已經好mild
仲有唔使承擔建築鐵路嘅費用
啲日本鐵路apps已經教哂你邊條線邊班車去邊個站邊個月台轉車,仲要教埋邊個車廂最快出同邊個出口,我真係話之佢個鐵路圖有幾亂,都唔使我睇。啲apps仲會教埋你坐快速/特急班次去目的地,咁本就超級方便。
其實唔只政策傾斜
而係由港英開始做urban planning時已經係以public transit做主導
idealy其實真係唔預計有私家車出現, road traffic system大部份一開始都係預計比logistic / emergency usage
正想講,FB勁多人問點解無
台北都真係方便,我覺得應該入頭10
有就on9,無又話人唔先進,真係你講撚哂。
東京鐵路覆蓋率最高
因為太複雜變咗缺點
呢個論點會唔會有啲bias
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞