恭喜香港成為擁有最佳公共交通服務既城市, 東京都只係得第7

570 回覆
575 Like 56 Dislike
以東急公司為首的東急集團,分為不動產、交通、旅館及渡假村、生活服務等四大事業;除了鐵路本業,旗下擁有百貨公司、旅館、不動產、醫院、廣告、建築營造、學校、機場經營等關係事業,並在這些外部事業擁有龐大的收益。東急在分拆出鐵路業務前,是日本的大手私鐵之一,主要營運來往東京都西南部至神奈川縣東部間的多條鐵路綫。
肯定係嗰啲以為台灣真係no.1嘅垃圾台狗
你去一個地方分分鐵有晒鐵、巴、小巴三個選擇,仲要每個選擇嘅服務水平都有番咁上下,呢樣已經贏晒。
應該係Hong Kong SAR, People's Republic of China 喎 特區政府唔該岀嚟吠下呀
香港係嬴上網同公共交通系統
最撚屈機係小巴,凌晨時間,只要你去到銅鑼灣或者旺角嘅話就一定有部小巴返到嚟屋企
拎日本成個國家同香港比
香港係幾好嘅
但我鍾意東京多啲
東京鐵路網係複雜
但出起事上黎可以揀另一條線
同埋成日都有位坐
咁老細加人工個陣都唔好牙痛咁聲
東京都係
講埋交通安全香港海陸空都高質
有人話台灣點解唔上榜?
每幾年台鐵就出軌死人,又跌幾架飛機
係有啲yc豬為反而反
香港交通不論收費,班次,便捷,安全都好高質
歐美係咪興單車代步?
係日本旅行見一家大細返工買餸接放學一部巨輪搞掂
仲大過香港啲26
好撚癲
可以唔住深井
西貢無地鐵喎,南韓唔係好勁咩
你香港一個CITY咁L細, 你地分分鐘個TOWN都大過你
係,計總面積,香港海域勁大
淨計土地,郊區都保留好多

香港土地面積為1106.34平方公里,當中已發展的土地僅佔四分一,約276.6平方公里

東京23區、大阪講緊100%城市化
簡單啲講,香港城市化面積(276平方公里)只係大過大阪市啲

不過大阪同其他都會圈一樣發展,大把人好早都已經住喺隔離市
你睇YouTube啲大阪樓幾平幾平,都已經係喺晒隔離市,搭鐵路入大阪市通勤
正如橫濱、大宮搭半個鐘JR已經去到東京站;或者城南、河南搭半個鐘入首爾江南

唔講jr、私鐵,淨係地鐵都已經起到超出大阪市

淨講大阪市,鐵路圖根本唔會複雜過香港好多

上面有人拎N年前嘅「Suica利用範圍」話東京鐵路圖好複雜
事實上,神奈川縣、埼玉縣、千葉縣、少少茨城縣都喺張圖度連仙台、新潟都畫埋喺度
有出過去旅行, 就知香港公共交通一流

咁都要踩
New York 竟然有13
咁港鐵又真係服務好
倫敦tube其實仲衰過香港,先唔計罷工呢d
有時會信號故障,有時會話架車有問題,要下個站落晒你地班人
最on9係個站個渣鎖匙果個人唔舒服,所以朝早唔開住
台北捷運真心唔錯
除咗文湖線嘅capability cope with 唔倒需求
而且仲不斷起緊支線

巴士方面
台北市正中心算唔錯
但係suburb接駁捷運嘅公車就一般
好多地方都差過香港

不過噉
1280台幣月票大台北任搭捷運巴士
走咗班巴士或者迫唔上嘅話
間中搭吓小黃都可以接受
仲有,iRent租車平到喊
假日租間車去北海岸唔錯架
你睇吓城巴新巴咁垃圾好得去邊
“大灣區”明顯就係為2047(?)深港合併鋪路
依家設計基本就係著重人可以住深圳香港返工
事實係早有唔少人搬深圳住
香港可以慢慢降格做“舊城”區
褔田,羅湖至係呢個設計下的“真”CBD
特府真正做緊係“分流”香港產業上“大灣區”
過多五六拿,稍熊好粉粉工都晌晒“大灣區”
人自然FOLLOW THE MONEY
你搭俾我睇吓
唔使轉車咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞