有無30 頭的單身男人完全無意慾拍拖(2)

351 回覆
185 Like 15 Dislike
唔明點解佢仲咁黐著你
點解會喺呢個台出現
仲以為係感情台
你係以為自己有sigma grindset
點解我身為女唔識叫另一半出街食嘢比哂錢
又唔識叫另一半部我行街
差唔多每餐飯都係我煮
平日碗都係我洗
另一半30歲重未有事業
無親戚煩好啲,家務點可能一個人做得哂,做哂無私人時間,希望你真係攪得掂,一早結咗婚無呢啲煩惱
一兩個月請一次鐘點洗廚房廁所
自己吸塵抹地洗衫換床單被套煮飯洗碗都還好嘅…
一個星期要一次啦呀
個人愈黎愈大壓力 發覺自己唔想同人應酬
原來我已經做緊
男女平等
咁調轉丫
女人越有錢係咪唔洗靠男人咁呢
揀撚到40歲就收經添
剩係悶都趕唔少客..
唔計最頂果堆
上中下層計
跟本就女權
點解會買車買樓
又係為左繁殖
但繁殖係兩個人既事
點解個責任係哂男人度?
MGTOW呢樣嘢喺西方係直接被叫incel意識形態/極右

唔好負評我,我只係引述。
我嘅西方網友一見即負皮,我唔敢公開講,而我冇具體意識形態。
基本上香港同西方係睇齊,唯一唔同係香港有得請X傭,西方嘅話會貴好多,好少人咁做,所以女人都係只可以揀嫁人生B或者唔生拼career。

女性嘅struggle係點樣又要養自己又要顧係咪生育(西方都係),我明,但其實最終都係一個choice:
1. 女性繼續career,唔生,睇吓邊個男人仍然願意埋嚟。
2. 又career又生。
3. 嫁條件最好嘅人,"bid"個最好嘅。
我尊重女性有選以上路向嘅自由,不過講咁多嘢,最後咪又係講錢。只係港女生活喺特別urban嘅地方,可能眼界反而窄啲,諗嘢可能複雜咗。
唔係因為唔係女人,而係一開頭我已經唔buy feminism
越講呢家嘢嘅(女)人,一係都係意志唔夠堅定,一係就直接變單身/只會match極少數佢認為好嘅、好feminist嘅男人

其實由香港到西方,女性都係好consistent偏左,而兩登常講嘅女人又要平等又要攞着數,可能港女攞得明顯啲,西方女人就比較mixed bag。我聽過唔少意見,女人...都有好多係實際啲,唔會發咁多夢,但係對男人有一定要求幾乎係定律。

其實講咁多嘢都係廢話,我冇需要主張個個連登仔一齊MGTOW,我冇呢個主張,不過我更加信嘅係c'est ça change, plus c'est la même chose。
你做男人,拍唔拍/娶唔娶係你決定,女人講啲咩,其實往往都係噏下,往往如果你做到比佢預期更好嘅嘢,佢係唔會(再)complain。往往佢哋行為/具體咩反應都唔係佢哋字面講嘅嘢,聽咗當唱歌就算。

拍拖or結婚係經濟聯盟。基本上用最傳統角度嚟睇就得。你有錢,養得起條女,娶得,生得,個B/更多嘅細路,跟你姓(呢個optional),完。可能有啲男人中意年紀大嘅,但一般大家都係爭18-40呢個range嘅女人。係咁多。
我就唔係冇意慾嘅,咁啱入咗嚟。識女嘅嘢好多都係BS,最後都係埋單同埋單,唔係話條女一定睇錢,不過都真係時常睇錢。西方嘅所謂相對獨立啊,career woman啊,佢真係好consistent好堅持嘅咪respect囉,其他嘢都係當BS。佢真係埋你身先算,冇就收皮,ghost咗你當然都收皮。(因為我最近就係被ghost咗都幾長時間)

啲人係千揀萬揀㗎啦,傾唔成跟住點,跟住啲女會ghost你,跟住冇人追佢?直接躺平,大概40歲之後就冇人埋身,自己又唔想搵下個,如果再有都係得返阿叔、阿伯揀,或者會型少少話乾脆唔揀,之類。

而其實我都好明,我做女人都可能係咁,不過應該會趁後生玩好個game,唔好收尾得太柒。根本30後最大分野係男人都會老,只係冇咁明顯,在座大半係港男,咁喺鬼妹鬼婆眼中又會瘦啲young啲。呻係正常,不過都係fair game嚟,你睇唔順嘅女其實係會自我淘汰/搵咗下個。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞