晚晚2點瞓7點幾就要醒係咪好多香港人都係咁

462 回覆
3969 Like 35 Dislike
我都覺
有次訓左陣比地鐵職員拍我 問我身體有無事
佢以為我唔舒服
每日訓得唔超過五小時要
靠特濃啡或、Red Bull 個身先郁到
持續咗五年
有時想死咗去一了百了
1,2 點瞓,5點半要起身

而家個黑眼圈勁到好似戴咗副黑超咁
番工精神左但係冇曬私人時間
點解唔直接係公司訓? 星期五先返屋企囉
最好天跌落嚟啲錢畀我
5個鐘算好啦我返2份工瞓得3個鐘,日日都靠咖啡提神
晚晚ot 完都七八點
返到屋企食飯、沖涼、hea 陣都12點幾1點
第朝又7點起身
無限loop
小心有錢無命享
師兄平時係公司訓?
仲以為係自己開po
不過好在自己唔認床 想訓就訓到
瞓得4-5個鐘有得星期六日補眠8-9個鐘好似就夠晒
但同時間我唔會知如果平日都瞓咁多會唔會醒目啲
如果平時唔會眼瞓 又好似無咩誘因我要瞓咁多
日日都11點半訓到第2朝8點
賺得幾多?
梗係命緊要啲
錢呢d美國佬求其開部印鈔機都稀釋晒啦
我份工好近屋企, 日日準時走, 返到屋企最早可以6點未夠就返到屋企
但依舊覺得時間唔太夠洗
可能要自己做家務, 煮下野洗下碗沖下涼其實都成8點幾9點
又因為做家務關係個人有時都會易攰, 時不時食完野沖完涼8點幾9點都未到就訓左直到第2朝
所以如果唔洗做家務既話其實happy好多
但又真係想像唔到住大西北d人係點捱, 屋企有人煮埋飯比你就話, 冇既話又返得遠諗都覺得辛苦
冇可能一嚟屋企有家務要跟 就算自住都好 唔使洗衫煮飯洗碗清潔廁所 抹檯

仲要大部份人要準備開工/返學嘅文件,適當嘅娛樂(煲劇 睇戲 打機 撚貓狗

邊撚有可能每日都11點前瞓到
1點都嫌早了
其實早訓晒時間係1個錯覺黎, 早起身可以玩既野點都多過夜訓, 夜訓除左打機/蒲都冇乜其他野做, 早起起碼可以出街做好多野, 行山做運動都得, 同埋早起身去玩個身體會boost up左, 好多時放假果日早起身行山做運動, 果日夜訓都得, 所以捱夜其實先係最浪費時間, 因為遲起身, 變相直頭晒左1日
感覺自己就香日日如是
有冇諗過份工其實唔岩你做1定係份工有d問題先會搞到你咁
其實原因好簡單, 就係份工做得開心, 放假先會有心情周街去
返份垃圾閪工人生只有恐懼, 放假都放得唔安樂, 起到驚緊第日返工有咩閪野要搞
十點先收工⋯
見d同事返工都好精神
做嘢無咁易出錯
我懷疑係咪得我咁夜訓
你估唔想咩
咁樣做人有咩意義
返工放工
Chatgdp表示:sleep is for the weak
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞