[2023 #20] 連登巴膠見證甜橙正式倒數專區

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
無咩所謂
反正作為屯廠舊頭大戶 日日都揸舊頭
之前已經扔咗堆出舊龍灣
但SH SJ有啲係九廠出牌之後俾屯門劫走
舊頭難睇位啲定強難啲
舊頭
條A柱勁粗 盲點大

不過用舊款一條過左鏡臂既強有過之而無不及
文章的內容僅代表作者個人觀點,不代表香港01立場。

你望清楚先,九巴收左4.5億政府資助先微蝕,而龍運收左4千萬就虧損擴大
有幾難
日日都有咁多車擺
日日都係咁揸 好難會撞
收厹牌is ok
“令人覺得吊詭的是,新巴城每條路線的平均車隊數目不斷下跌,新巴和城巴(專營權一)在2019年9月時,平均每條路線由7.83輛車營運,到2022年尾則減少至6.75輛,遠較同業為低。”

呢幾年開埋啲一兩班車嘅新綫,自然拉低條數

當然有793同795呢啲例外
感覺舊頭普遍好力過新頭
特別係堆V牌12m mmc 紅巴起步又冇力 上斜又唔掂

寧願搭舊頭都唔想要V 牌
啪啪好似由揸同搭都係越舊越好
放心 黎緊會高番
將五條線合做一條 平均用車數目即刻大增
早幾日見佢操車應該唔會走數啩
未出通告
究竟41又衰咩 就快勁過亞視
認真d 諗,其實篇文打緊稻草人

單純地 車隊數目除路線數目 計個平均每路線用車數 冇意義
反而應該用營運公里數去除車隊總數,睇下有冇善用車隊資源 定係 由得d 車泊天台封車曬太陽

疫情期間個個都WFH, 客量跌收入跌都好正常
唔只交通行業,所有要面對面的行業都受損
只係疫情反映左柴小好依賴關口,一封關就冇錢出糧
九巴靠本地客源都頂到下

買新車果part 又係為鬧而鬧,疫情都停哂路線發展,九城新斬有RPP 走數冇做,去到今日都仲永久減班,根本車隊資源過剩
疫情期間冇哂現金流,連出糧都成問題,邊有錢買新車

九巴好多年前已經搞roadshow, 將部分廣告收入唔入帳去專營權,柴小搞bravo media 都係同一手段,只係改個名俾全世界都知係附屬公司

成篇文唯一可取就係講善水係背後點樣炒高估值
同埋疫情期間變左架電巴同氫巴出黎

利申:新城係做得比以前差,但篇文插唔正真正個問題

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞