點解香港嘅老師人工咁高?

480 回覆
97 Like 285 Dislike
睇錯sor 但真心似吹水,5年升職
吓 任揀架喎
雖然係chur 但頂住捱幾年 唔大洗靠份b應該都夠退休過一般生活
唔夠人講就話引晒啲老師出黎
我們的老師承擔著許多工作,是學校的重要力量。

第一,他們提供了托兒服務。在1至2小時的教學時間內,每位老師要照顧20至30名學生。如果以每小時900港元的時薪計算,每位學生只需要支付約30港元,非常便宜。

第二,他們負責教學。除了托兒外,學校最重要的工作就是教學。30港元就可以教中文、英文、數學和國民教育,真是非常划算。

第三,他們處理投訴。學校充滿了投訴,老師要面對科主任、家長、副校長和校長的投訴,不論合理或不合理,不管大小事,老師都要處理,真是太艱辛了。

第四,他們負責大量文書工作。不只是電腦文書,還有學生功課的後續處理。相比文員,老師面臨的問題更加嚴峻:

(a) 不但要在學生草草潦倒的書寫中辨識文字,
(b) 還要解析文法不通順的句子找出主旨,
(c) 遇到學生有奇怪的答案時,還要提供正確的引導。

一位老師要改的簿子來自他所教的100名學生。換句話說,他們要伺候100位主人,非常忙碌。

總而言之,我們的老師們是學校的重要貢獻者。在教學、生活和社會方面,他們都作出了許多貢獻。我們應該珍惜他們,感謝他們,讓我們一起努力建設更美好的社會。
今年唔出奇,有fd教band3,同事一係移民一係轉去叻啲嘅學校,結果升佢,負碌到
成班友都脫離現實
真係唔好太認真,你老味.....
人工低果陣就同你講你人工低,出面好好景,人人賺十萬,fg 50k。
去到正常人進修拎到專業資格,就話你overpaid乜乜柒柒憑乜野

結婚生仔就唔係富豪都唔撚駛諗。

即係如果現實真係有個國家係連登仔統治,我肯定會衰撚過塔利班
咁快發爛渣
支持立法 最高工資30k
你隻吹水傻閪
係呀唔做邊個做

仲有人要坐高級位
每個月都批鬥一次,你唔悶我都厭
好慘
樓豬諗住屌教畜一定有正皮,作d野餵啱連登仔口味,點知比人插返轉頭,一定好無奈
香港老師真係overpaid,全世界得香港做老師有咁高人工。外國做老師真係日常洗費都唔夠比
你醒d 冇揀到工程
教大BED就讀5年
如果就咁讀bachelor degree就4年 +1年Full time PGDE/2年Part time
唔係吹水啦
你就真係痴撚線
1. 呢度討論區黎 人人都開得po
好大機會屌醫護overpaid同屌老師係兩班人黎
你就話人地行行都屌overpaid

2. 討論區開po緊係討論下啦
你覺得煩咪唔好入呢個po囉 睇其他囉
正常討論一定係講點解唔overpaid/點解overpaid
你又要入黎又要屌話煩煩煩 傻鳩

3.人地做唔做老師可以有100種原因 但係做唔做同係咪overpaid無衝突
呢家我有份交稅 出糧比佢地 討論區講兩句都唔撚得?
你惡過馬撚喎

4. 咩都u can’t beat them, join them既話
呢個世界任何不公義不合理既事都唔洗討論啦
「嘩條友殺人又分屍好唔道德喎! 你:講咩姐,咁好做你唔做?」
「嘩痴線佬同街打人都無人阻止喎! 你:講咩姐,咁好做你唔做?」
完全冇諗過同人爭論
我只係反映苦況
有人揸槍逼你揀工程?
啱呀 有d 國家d 老師係義教
貼錢返工的
香港真overpaid 太嚴重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞