點解香港嘅老師人工咁高?

480 回覆
97 Like 285 Dislike
地盤要嘅係體力,教書要嘅係知識,你唔明點解點解讀書差嘅唔應該做老師咁我話你知,我band 1直資做緊bio panel,我就唔請教大grad嘅,今年收到5份edu applications ,無一個bio有5,問心一句,你地自己讀唔好,我點放心俾你教。PGDE出嚟嘅有足夠師訓、本科知識較強、DSE讀書有心得,你俾一個原因我去請教大仔。
屌你 我bio chem有5
diu 做緊工程
工程巴加油,我都叫我啲學生讀engine,頭幾年人工可能輸啲,考曬牌我幾個讀civil嘅學生人工都追番上嚟
因為你係band1
你試下做band3你請唔請教大
本身讀得band3既都能力唔夠
要你帶比賽湊仔多過教好深入既知識
莫講話有幾可有中大港大去in band2尾band3
中學唔請咪in小學囉,反正人工一樣,同埋唔好用行內人腔教精我,我都係panel我就見教大畢業嘅同事唔會衰得過其他,我覺得熱誠重要過知識,人地dse bio係無5,但完成到大學相關課程衰極有限,你敢講有5**嘅一定教得好?我諗佢連能力弱嘅學生唔明啲乜都未知,因為佢無體驗過唔明
佢個世界就只係得啲自能自覺肯讀書嘅學生都唔知出面有幾多惡劣都喊嘅學生,俾你5**老師去band3學校教一堂你講到20分鐘課本內容當你贏
5 年上主仼,條友一日72 個鐘做野?
係應該30k
我覺得反而低左…現在人工要再高啲..
國教既任務現在全靠老師由細教起…要嚴格執行…
為未來既日子穩定政權做最關鍵既地方

要人工高…等佢地知道無左份工..係出面就搞唔掂..
全部就會乖乖地…所以啲錢真係唔慳得..
依家做老師唔係咁易
放工 改卷、痴線家長、開會 、搞活動、做admin 野
你以為淨係教書就算
無錯會放新年聖誕假,但係係屋企備課

你睇人好,人地睇你好

全香港最唔揀值係政府高層
私唔私人市場自己揀

自己揀舊屎,就要人陪你揀舊屎?
文員30k ? 咩公司
你今年fg ?
但係消防返工個日係返24呢
算啦 啲人都係會話份份工都多嘢做㗎啦 大把工放假都wfh之類blablabla
啲人唔走去教書就係唔中意對住學生困喺學校,依家咪就係加啲人工去請啲肯做嘅人囉,有咩問題呀?
美資公司
咁個title 緊係唔係clerk 啦
做嘅嘢係文員仔

玩下vlookup send 下email
對下packing list
準時收工?
相反另一個問題 點解連登仔可以日日上連登?

如果有份工 大把錢周圍去玩 又點會日日上連登尻吹
準時呀 不過佢嗰間要打卡
美資但要打卡 on9
美資Mnc 好基本嫁
同埋佢fg 間local firm 做左一年之後
加到佢21k
11k > 21k 又比到個title 好撚大

20年in 而家呢份人地仲問佢
你manger 嚟 落返2個grade 做個senior clerk 真係ok
咁講即係唔overpaid囉 over既話點會收唔到叻人 on9 不過你望下中大港大教育收幾高分先啦 仲有小學老師同中學老師差好遠 中學一半有master
嗰啲仆街邊會理咁多
有返工嘅日子準時返放工 個個月準時出糧
老細又吹佢唔脹
唔會吹唔漲,考績評佢低分,代課要編佢代返最多,下年編佢教最難頂嗰啲班,逼到佢自願離職為止
梗係吹唔漲,面皮夠厚就得,perm 咗係冇可能殺得死的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞