點解香港嘅老師人工咁高?

480 回覆
97 Like 285 Dislike
Consultant
入去對住班化⻣龍
人才先唔會入去做
入得去都係教畜
你垃圾囉
酸到出口但又唔敢轉行
最好就全部妒忌教畜嘅就唔好生仔,或者一出世就帶佢移民,冇晒D 後代,從根源餓死班垃圾教師,好唔好
做唔到嘅,就咪撚嘈啦,讀一年書入去學校做,屌鳩班校長老師到跪o係度,捐晒D人工去班IT學生度,咁咪財富再分配囉
討論要有論點要建議先得架,好似樓主咁鳩講兩句叫咩討論?邊個教畜教到你咁開展討論?
poly 有晒graduate salary report
你揀科之前已經可以知畢業大概搵幾多
係你唔做research 而家呻咩姐
原來英文流唔流利係同工作能力有直接關係架?
人地成功唔可以係佢真係叻仔既
行行都有移民潮,幾時到樓主發圍?
不過公道講,教畜?喺不久嘅將來人工只會越來越減,到時就啱晒樓主口味
教師人工咁固定,都係歷史遺留落嚟嘅因素,以往教協實在做得太團結老師,令到唔同有關教師待遇嘅行動都叫做成功,政府都盡量唔郁教師嘅待遇,但係而家教協收咗皮,得番班垃圾教聯喺度玩,到政府真係再財赤要削減教師待遇,又面對冇細路玩殺校時,教聯佢地只會企喺教育工人嘅對面,到時就可能同以往社福界咁收晒皮了
惟一醫護真係難搞,未必會減到人工人手 不過係咁請大陸人落嚟,就係最大嘅變數了
咁易比你升主任,老屎窟仲洗撈
你漏左護士醫生物理治療職業治療銀行ibank私行迫科機師空姐地產
大學畢業翻3年工都無30k都幾嚴峻
檢討下自己係公司入面係咪真係咁唔重要
至少人地無左個老師就真係無人上堂

屌你中大教育高咁撚多分含撚啦教大仔
真心係你廢
5年45k係基本
你d邏輯思維咁勁 不愧為人才
老師一定係第一 社工第2 空姐第3 護士第4
成班loser最憎
利申我都教緊中學,不過教大出嚟嘅都係垃圾
真 每星期都實有post批鬥 啲無腦論點都睇到厭

成班社會loser唔抵得人 覺得自己懷才不遇日日谷住谷住
而家fg都25k啦屌 你件廢人廢到咁 做ta就有份
你再吹大啲 加主任比例加得果一兩個
吹到得幾個人apply
唔出奇呀 升職course已經有一半人係好後生
無教協,應該無左薪級表
政府會跟rank出mid point俾學校「自主經營」
會俾人講 俾家長投訴又係麻煩
有薪假期168日
厚面皮大曬
不過個朵一臭,唔會有第二間學校會請你,然後遇著個強硬校長日日玩陰招
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞