點解香港嘅老師人工咁高?

480 回覆
97 Like 285 Dislike
啱呀!只係唔明啫,講到教師一文不值,明明入行一啲都唔難,但就淨係好似隻塘邊鶴咁樣喺旁邊怨同埋呻,除咗清高不屑賺呢啲錢之外,我諗唔到第二個原因。
連登仔規矩,除咗自己,各行各業都唔准叫春
對唔住,以為你係樓主
教書冇得做你地最鍾意既射波喎
又冇得遲返
辛苦並非決定係咪overpaid嘅最重要因素

員工質素先係重點

AH要持續進修、讀master,阿蛇嘅學歷我唸大家都清楚

如果講辛苦嘅話,
香港一般人搵唔夠20k,一樣要經常OT忙到唔停

再講自律嘅話,
24/7、anytime每朝六七點已經好多人,之後準時走人趕住返工,都唔係個個搵多過70k
你都可以試下入去學校搵工呀
你講到唔洗技能
你又係私人市場既人才
你係教大仔?
想當年仲只係教院 仲未叫教大
試下啲醫護出黎私人市場搵工丫
成世人喺間醫院,有咩技能?咩公司會請佢地?

白痴仔 補習/直資仲高人工啦 抵你做社會垃圾
你覺得係咪係 教大垃圾不嬲都知 不過好多人仲垃圾過教大但又有優越感真係好好笑
點會冇,你個名咁值錢
Overpaid! Overpaid!
老師根本是教畜!
日日誤人子弟根本唔值呢個人工!
便利店收銀員,地盤工人更加值得尊敬!
老師社工公務員,都一定要俾連登仇視吓嘅
出嚟做嘢仲攞返讀咩u咩科嚟打飛機
幾錢人工幾多假期先係要比較嘅嘢
我兩年半都35k
Ching maintenance?
啲人用讀邊間大學嚟踩低人 佢點會話俾人知自己讀低分科淨係大大聲同人讀CU Kongu Ust
教書咁荀做乜要試下出嚟闖你唔好試下入嚟學校教書 包你教一個月頂唔撚順 分分鐘TA都做唔嚟
失敗者最仇視既職業
你聽佢尻up啦

第一 5年幾乎冇可能升到 因為最少都要5年
第2 升咗就唔止6萬 係7萬幾

學校有幾多個主任啫 5個得1個左右
佢升得即係有料啦
醫療/不紀律部隊屌打啦
佢前面好似話係psm
5年升都唔出奇
身邊都有幾個
利申唔係幫樓主
聽過,如果供pf 而唔係mpf
Perm咗又唔求升嘅
只要有齊醫生紙 射到消防員咁都仲得
政府工如果要番shift 唔在考慮之內,因為shift 係辛苦好多,唔算overpaid
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞