點解香港嘅老師人工咁高?

480 回覆
97 Like 285 Dislike
ibank 24/7做嘢 講緊每星期工時70小時或以上
有錢都冇時間享受
因為你chart唔到,chart到就反超
其實香港好多人自己做生意
一年賺幾球
交得7.5%稅
食飯旅行買袋買車用黎扣稅

係咪overpaid先?

老師、社工、護士一直都被批鬥,係因為人工公開透明,好多人一直保持低調
大量幼稚園已經殺緊校
要再等多至少6年先輪到中學
所以校長比多啲壓力老師係好應該

唔撚好郁啲又話跳樓又盛

睇吓自己搵緊幾錢個月啦
呢個話題都講咗十幾廿年啦
你自己走去讀埋啲搵唔到錢嘅科
畢業就出嚟話人哋份工做咩值咁高
人地揀科嗰時,思想都行前你幾年啦
係呢度計人地人工果啲通常都係打工既姐,你講啲咁正常既野做咩,我係唔明個風向仲乜要賣慘鬥忙先覺得自己值呢個人工,鬥忙大會?上星期我準時放學用一個鐘玩期指,賺左五皮,係咪又要寫篇文去合理化我既收入?
近幾年中小學勁難請人就真
幼教太多人讀,根本就無咁大需求
成撚日批鬥老師唔知做乜
係咪要戴哂高帽下跪先服氣

連衛兵實係
真 果幾萬蚊人工 買得啲咩樓 咪又係日日返7點半既奴隸
認同 有心幫助市民嘅差人真係好型
十年先60k
同埋好好笑.....
有d連登仔睇職業永遠係用行業最高級職位去睇
好似一定升撚硬你咁。我真係懷疑班友出來返過工未
咩business 過到30k
係囉,每兩個星期就有post屌教師人工高,其實教書唔係專業,有學位,人人幾乎都可以做,呢兩年教師流失率咁高,要入行根本唔難,屌嚟做乜?直接入行啦!
定還是連登仔咁撚清高,有錢都唔撚賺就係因為睇唔起呢個行業?
關佢地撚事
不如你地公司出手低
我自己覺得警察根本應該係一個專業來....

即係好似醫院有唔同allied health/護士,佢地都係醫療系統一部分。主力係醫生,但AH同護士一樣要讀書,唔可以乜尻都唔識。

警察即係執法系統一部分,法官呀律師果d係主力,但警察係負責執法,原則上冇理由盲字都唔識隻,法例又唔熟,十問九唔識。問多兩句就阻差辦工

屌,咁你同個姑娘幫你插胃喉,你問佢個胃嚮邊,佢答你唔知,有咩同醫生講有咩分別
係 同埋佢哋又有槍 咁大權力又有武器 一定要識得多啲嘢先比到市民信心
香港教書份糧,係包埋佢地做admin野
試下教師出黎私人市場搵工丫
成世人喺間學校,有咩技能?咩公司會佢地?
私人市場大把人才都係得十幾廿k
結論:教師只值15k 比盡20k
PGDE而家可以PT,邊做邊讀
我先唔會做,日日對住馬騮
幫人湊仔,煩都煩死
想拉底教師人工呀?
樓主你揾得好奀呀?
收皮啦死窮撚
做教書果班係啲以前band 2中等學生多
大學冇咩科揀 出國又冇錢
仲要9成係公屋出身
師兄你條career path係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞