點解香港嘅老師人工咁高?

480 回覆
97 Like 285 Dislike
中學GM有PGDE滿5年pt22, 4萬幾
真 做緊

想死
不如一槍打死我
5年老師邊有6萬唔通已經升埋主任
你係垃圾 你一世都係垃圾
係,俾學生妹圍住一定勁恐怖
唔止美國
係環球
每日就日本A股 香港 新加坡 到下午就歐洲 英國 再到夜晚930就老美
24小時
仲要產品多到做到冇停過
股票 期貨 外匯 基本野
仲有一大堆derivative swap

想quit 都要3個月通知期
雖然你係on9
但上面條友都係on9來
不如話fg都起碼30k
30k,譚仔店長都有,你讀工程,3年都升唔到上30k,你翻工做過d咩
香港需要嘅係奴隸,而學校就係製造奴隸嘅地方,老師就係訓練奴隸嘅人,你話呢?
無事 你心理認同自己係隻狗 覺得自己受苦係應該 就會ok
師兄當年揀左咩科咁醒
我唔係落手落腳做
一係佢9up
一係佢真係好勁+好彩,咁啱有主任位比佢升,正常學校老師冇乜可能5年6萬
起碼唔會比白卡家長得閒就追咬下 咁諗可能會好啲
你講緊老師對學生既情況?
似吹水5年就升職,仲未計兩年讀PGDE
工程多白卡地盤工人
連登呀
最多咩人呀
呢班人本身就需要一個公廁比佢
入得公廁屎尿屁 可以幾身光靚
由佢地啦 現實身邊冇呢類人就得
讀教大仲要讀PGDE?
係狗特別高啫
講真要返Shfit 2皮幾真係唔係高
IT一出來CV靚少少又有
銀行MT又有
唔做人係要做狗既話 做保險sales之類既都有
基本上香港熱門嗰啲行業一出來都係呢個價起 真係唔難
反而諗緊做老師有咩好恨
做老師唔食幼幼既話 就剩係得OT同OT 無哂人生
講咩教書育人其實都係做人地既踏腳石 十居其九都係用失敗既人生去教學生做人
因為人工包左:

1. 托兒服務
在1小時至2小時的教學中,老師要照顧20-30位學生,如果按照時薪900蚊左右,每位學生只需俾大約30蚊,十分便宜

2. 教學服務
除了托兒,學校最重要當然是教學,30蚊仲教埋你中文、英文、數學、國民教育,十分抵玩

3. 客服服務
學校係充滿投訴既地方,老師要面對,科主任、家長、副校長、校長投訴,不論無理定有理、小事大事,老師都要處理,十分悲慘

4. 文書服務
講緊唔係電腦文書,係學生功課後續的文書處理,其實比起文員,老師面對既問題更嚴峻:

a)不但要係鬼畫符既書寫中做文字鑑定,
b)又要係文法唔通順既句子推理大意,
c)遇到同學有奇怪答案時,又要有正確引導,

而且一個老師要改既簿,講緊係全間佢任教既學生,保守估計都有來自100位學生既功課,
即係佢要服待100位老細,十分忙碌

總之,我們的老師們是學校的重要貢獻者,他們在教學、生活和社會貢獻方面都做出了很多的貢獻。我們應該珍惜他們,感謝他們,讓我們一起為建設更美好的社會而努力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞