點解香港嘅老師人工咁高?

480 回覆
97 Like 285 Dislike
喂好柒啊
攞尾彩又唔認
護狗
你未見過校長請半年有薪假期呢
十分唔同意除咗生命危險之外唔覺得其他幾個係值得高啲人工係咪搞錯咗淨係勞動力高/厭惡性工作=辛苦其他工就算勞動力/厭惡性唔夠咁高就唔夠警察辛苦?辛苦可以有好多種無論你physical嘅exhaustion同mental嘅exhaustion都係辛苦
真·教畜
唔知你話鬥慘同合理化收入係咪講緊我
因為我真係有寫我作為一個前英文老師每一日要做嘅嘢
見到依個comment嘅人歡迎㩒入我第一個post個pinned message睇吓

唔知你教咩科可以十年如一日
零備課上去鬧人日日準時4/5點走
你依啲真係真·教畜 無諗住維護你
都抵你比連登仔屌
我依家加入埋佢哋屌鳩你overpaid
就係你啲咁嘅人影衰晒依行啲人dllm

憨鳩 自己做老師做到咁撚hea
但係又以為所有老師都咁撚hea
得閒行去英文科嗰到睇吓你啲同事做到點先再comment依科係咪overpaid啦 屌
你講個D,好似消防員都要,講危險性仲高好多,但人工都低過警察
要掩住良心教啲𡃁仔,又要愛國,又要唔講得呢樣唔講得果樣⋯⋯
總之唔走仲教書,就係助紂為虐
同埋上法庭,文書工作同埋返shift係有幾辛苦
成班cctoy社會垃圾
如果你入到政府工程師,人工就會高過中學校長
咁人地識揀姐
識揀自己啱做邊行
仲要撈得掂都係能力
仲睇讀咩學校?
Overpaid 資源錯配
佢地教大出身 本身都唔係最top果班

唔俾最低工資佢地都算偷笑
心地唔好
自己人工低就要拉低人地人工
不如逼你老細加人工

乜鳩私唔私人市場,你自己揀,怨乜鳩
你覺得老師好做,去做老師,你唔係做唔到
你都幾厚道
呀叔我個年代好人好姐點會讀ied
入去既都係公開試loser
其實讀engine出身可以去教書 呢幾年大把位 你咪寄個cv去試吓 而家三四月開始請人啦
Homeshool其實有得諗,我想全倍老師失業。
屌你真係好撚羞家黐撚線係咪男人黎
傻啦 對住班甩繩馬騮會痴線
但教師真心唔值呢個價囉
因為多數新人唔識點做得effective 啲,就一路話自己好忙好忙就算數。呢行係絕對overpaid,坦白講果啲日日微批細改比左comment就算既人,仲衰過overpaid。

因為你只係睇自己做左乜野,冇真係引導過學生學啲咩,以為你提左寫左佢哋就識左

做廿年如一日既野,都唔去思考目標同意義,用算盤做會計然後呻自己好忙好忙,連overpaid都唔值。
Go give it a try
識得走精面比你講到係effective
真·教畜 我十分欣賞你
希望你同學生同同事關係都好佢哋唔係鄙視你
咁我走完精面班同學出黎又係全校DSE成績最好既,effective 既基本原則係用成果黎量,唔好自己死dum無限時間燃燒生命班同學就會學得好左。又至少我啲功課出黎,比外評隊睇過哂好多亮點既,當然啦,我唔會微批細改,上堂叫同儕互評,點撥兩句就算。

要指出既係好多同你話好忙好忙既老師,多數係唔太識管理時間,成日諗住死做就得,冇經驗累積,甚至無慣性備好課。香港人鐘意睇人死做既,我明嫁,咁你先覺得值,唔係overpaid嘛。
佩服介唔介意分享吓你教咩科
可以十年如一日備課都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞