點解香港嘅老師人工咁高?

480 回覆
97 Like 285 Dislike
夠5年有資格升,但通常都要有7至10年經驗
判頭都有唔洗落手袋幾皮既人係度
又係呢啲月經post
咁所以咪高啲
做緊中學SGM $87000 /m
公積金六球
放工即刻走
吹咩?
咁你咪7 law
咁你唔去教?
你自己揀架喎 15分讀明愛做護士一樣60k添啦傻尻
真 明明尢其老師呢啲 你有料就可以做 就可以報pgde 唔似護士果啲要讀過4-5年 唔抵得果啲全部都弱智畜生黎
老師離職移民既比例高過學生減少既比例咪得
都係由band 3最底層個d學校慢慢開始殺起
都要幾年時間慢慢來 唔會突然一刀切咁突然殺
真 白衫狗fg 50k
消防隊長都48k

中學老師叫低啦 工時咁長仲要日日7點幾返工
成班話人吹水
而家香港地老師走既走,退休既退休
5年升主任有咩出奇
真 出去上升職course 基本上一半都係後生
尢其啲讀唔成書既社會垃圾最嬲最唔gur 中學過得唔愉快 又冇朋友又日日被老師屌點會唔憎老師
其實理論上係警察呢個職業係值呢個人工
返shift
摷死屍(空中飛人散晒 獨居自殺腐爛晒嗰啲)
生命危險
文書工作
上法庭

理論上
下 上年poly engine best5中位數18分喎
教大都20分啦 成班日日攞教大黎講 又唔攞中大教育黎講?
2022 poly engine best5 18分
個傻尻樓豬仲學人笑教大
香港比較特別
去做教畜啦

入職都應該多過你
6年前我24分入
我冇笑教大 淨係覺得自己戇鳩揀錯科
自從1997 之後 能夠保持到生活質素 只有政府工 同 老師
咪係囉,成班傻仔
教大出到黎邊搵到野做
係都低人工d啦
老師好波
其實人工高咪高囉,我入行都係因為佢workload同人工比係overpaid,而家我收緊九皮講緊日日唔洗備課衝上去罵下人,放工準時四點半行得,行政野十年如一日,放左工炒下crypto夜晚美市期指果份晨早已財自左。

咁連登仔鐘意打果30K工,日日OT比老細卒,又要星期六日返工冇生活,真係慘過乜,仲要歲數等於月薪就人上人,我一入行就35K啦。我唔明仲乜要拉得我既生活水平同佢地比,佢地鐘意打工咪由佢地囉,我係overpaid,係可見既將來都唔會減人工,公積金包賺冇蝕,so what?

利申﹕教左十年
Sgm七皮,點樣6萬呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞