點解香港嘅老師人工咁高?

480 回覆
97 Like 285 Dislike
真係好犀利唔使備課日日上去鬧吓人
但係DSE又可以全校最高分
睇嚟你鬧人都有一定嘅功力
真係十分佩服

你做老師做到咁希望你都係受人景仰㗎啦
祝你好運同埋財自咗可唔可以快啲quit咗份工唔好再害人
Logic fail
SGM? 可以日日4:30走?你講笑?
但係消防休孖day呀嘛
吹啫,係人都識啦

其實呢個世界係冇overpaid 嘅

老師嘅人工其實係買佢嘅dse成績,就是這麼簡單
勞動力同厭惡性唔應該值高人工?
巴打你碧瑤高層?
因為中學要做到9皮應該係SGM主任級或以上,邊有可能4:30走到?
勞動力係每個人都做得,係就係辛苦但係技術要求好低點解要高人工?咁不如連登開post要求清潔工人加薪?到最後全部學生唔讀書去做清潔工人/警察?我尊重清潔工人付出嘅勞動力同埋厭惡性工作,覺得佢哋值得合理嘅人工而唔係「高」人工

巴打你係狗?點解淪落到要幫狗洗底?
射咁多 教唔切書啲簿改唔切,啲卷工作紙堆哂喺你到又唔傳閲,最後食返嘅都係自己,同事之間又會討厭你,教書唔同office工做自己嘢,影響好多人最衰係影響學生學習
唔講唔知以為教大出嚟嘅人工會低啲
唔好睇嘢淨係睇表面
好多老師做到夜晚8-9點
假期都要返工 幫學生補習
又要做proposal
又要帶活動
又要開會
又要處理學生問題
星期六日放假都仲要學校既野
…………
你講到咁高人 點解唔去做 而家轉行都得
佢廢囉~

我果間係冇堂唔駛出現添啦,只要冇堂就可以放工
啲人真係岸久舞藥依
就係要對住班甩繩馬騮會痴線先值呢個價你對唔對到?
以前得2間大學
大學畢業嘅教師都真係精英黎嘅
而家
呢d咁低質素嘅工,我係唔會做
我會選擇便利店收銀員,地盤工人
更加應該受到尊重
一樣人工,仲要無經過PGDE篩選,好似今年中大物理final interview 36個收5個。教大二十分入到,third hon都有牌,所以教育界不嬲都知PGDE產教師,教大產教畜
嘩地盤佬直頭無讀過書,不如貼返錢返工好冇?你諗嘢咁撚搞笑唔怪得你咁撚憎啲老師,教到你弱撚智咁
你有冇見到我有留言同你哋爭論個?
啱啱pgde出嚟嗰啲先唔識教書,讀得嗰一年教育有幾多教育熱誠,大多數讀緊U嗰幾年都無諗過教書,只係final year發現難返工先讀個教書牌
將每年如一日既野系統化同標準化,睇得見就標準,睇唔見既係系統,你既野crystal clear,基本上組員全部自動波,都會感謝你唔洗開咁耐會乜都講一大輪用哂佢地啲時間。你都有空間去發展新野,基本上只係睇住壇新野。

定位上做一啲有技術既野,開荒做左套系統先,然後管理就唔洗咩時間,間間學校行政同數據一掂電腦就投哂降。
笑死,20分講教育熱誠,自己讀好書先啦,咪害人
同埋如果你教緊書就更加清楚教得好唔好同你用幾多年讀教育理論無關
你up乜「引曬啲老師出黎呢」啲誅心論柒野姐

我夠可以9up話你細個俾老師雞姦過先咁憎老師啦
你淨係識誅心,連爭論都冇,柒過啲小學雞嗌交
人地講你老母 你都講返人老母?
屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞