大家返工會唔會好驚啲認真撚阻住自己hea?

396 回覆
3655 Like 114 Dislike
諗起前公司因為工作壓力太大又多野做
晚晚做到好夜先走
所以最後辭職唔做
點知老闆打比我問我 你唔做咁啲野點
On9我都唔撚做我仲會唔會理啲野點
啲認真撚做到間公司好似佢有份咁
謝謝您的誇獎,我會繼續努力提供健康、正確的留言。
有人會幻想一啲都無人會睇既野 加重大家workload
你都痴撚線 甩漏有咩問題

一來自已收幾多錢做幾多野
收你十萬九千七 同你雕完花check多十萬次都得

二來上司收大份d 管理層再收大份d
把關包底 check有冇錯漏係佢地嘅責任
做又係自己 check又係自己 包底又係自己
咁同做埋你嗰份有咩分別
犀利!第一次見你呢種人
有人幫佢執手尾又無人投訴咪即係過到關囉
打份工姐
做野做到70-80分咪幾好
又交到功課,又唔洗比人屌
下下都話要做100-120分
間公司我有份架
黎生 早晨啵
呢個post一邊話要hea
一邊講到自己好盡責

香港月入中位數得兩皮啫
多謝黎生你做埋上司同老細嗰份

明明老細收咁多錢 監管不力就唔屌
仲自命不凡 幫人包底 顯得自己好做得 好抵得諗
呀 另一邊又識得屌呢個官嗰個官唔使問責啵

第十萬次見到你呢種人
低級職員圍爐post
公司跨國上市公司
股價200hkd up...
都唔明點解班煩膠成日要諗幫公司慳果幾舊水..
有時係老世問題啫

不過同意樓上講班hea撚突然變認真撚 好撚仆街
問返佢睇心理醫生d錢點
比人屌屎忽都仲幾次
比負評果d撚樣
有d野鳩hed可以出意外死人架
做完當日工作,我唔介意Hea 或者早走,我不嬲都係咁同啲下屬講
上司係監管 唔係執手尾
叫你做返自己職責既野就話人工唔包架認真撚
社會進步?
講到咁把炮,你咪又係打工仔一樣名
社會冇咗你都係咁運作架啦
把自己看得這麼高
你真係戇撚鳩
你咁認真做間公司你有股份會分多啲錢俾你?
你自己打閪工日日要靠其他人俾資料你冇得準時走要OT就屌人準時走
完全係本沒倒置
好心你反省下自己點解人地可以hea做又準時走你就趕頭趕命俾人屌啦
你自己係咁姐
如果交垃圾,升職加人工都唔會簡你

我上面都話可以唔洗咁認真,但唔好hea到連本分都唔做好,跟著要人執手尾

宜家公司就係有個咁嘅人累街坊

一係你富2代打風流工,一係你就低級職員

如果醫生engineer咁搞法死得
咩係本份先
本份就係 都係嗰句收幾多錢就應該做幾多野
你老細畀得一萬幾千 title係文員
你想佢十項全能冇錯漏?

然後佢做錯做漏
老細卸畀中層 中層卸返畀同事或你
然後搞到你包底冇得hea
你就屌你嗰位用一皮請返黎個文員同事?

老細請個中層返黎 剩係負責簽名?
點解同事做漏野做錯野
唔係要屌個中層冇check冇教冇睇實
唔係屌個老細用咁低人工請人

明明大家都係奴隸文化嘅受害者
哦 你收得多d 又有得hea冇問題
到出事影響到你冇得hea
就大義凜然剩係識怪d同事

講返你口中嘅專業人士 好高人工啦
呢排冧呢樣嗰樣
呢度d巴打又識屌簽名嗰d高級工程師架
又識屌又係搵d細嘅出黎祭旗架啵

哦 影響到自己冇得hea就唔得
老細笑到傻呀 下次畀8千請個文員先
我鍾意同d認真同事夾
因為你hea都有人包底
大家一齊hea盞一鑊熟
老細真係笑到傻 發現愈出得少錢
同事會愈多爭執 愈多戲睇 你怪我 我怪你
但d野神奇地愈做愈好
中層高層老細永遠冇事

因為喺你地眼中
你份人工唔包執手尾 hea係本份
人地份人工就咩都包 咩都係本份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞