大家返工會唔會好驚啲認真撚阻住自己hea?

396 回覆
3655 Like 114 Dislike
有人想升有人想hea 想升無問題 但唔好逼人同佢一樣咁認真先得嫁
點解要幫佢頂 同佢有親定想食人
我有同事究極黎生嚟
OT就不在話下,做到9點10點當食生菜
仲要真係會講到出口好鍾意返工

把口就話唔會要求人地學佢咁
但佢嘅心態已經決定佢嘅標準唔可以同其他人睇齊
係d其他人都wfc嘅濕碎嘢上都要管
每次話睇我點同上司交代,結果永遠上司都好易話為,對我從來冇負面comment
冇料嗰啲真係唔好學人省手
hea做省手 又唔出事嘅人 先係知道最proper嘅做法嘅人
製造技術負債既同行
工種唔同姐
唔係份份工有所謂見客
好似我之前做會所咁
你可以好撚比心機日日出去屌班細嘅叫佢地做到好好禮貌好整潔又塞好多野比佢地做日執夜執
但我成日會諗 屌人地打份工姐 你做到咁撚好有金執咩 過到人咪算囉 正正常常唔差咪得
我寧願返工大家開開心心又一日 你做得好可能多一下兩掌聲架咋
當然前題係無d做壞市嘅仆街係度 大家條底線都係正常

啲仆街鳩hea搞到要我做撚埋佢果份添,鳩hea 完爆鑊又要幫佢手執屎

呢啲就真係阻撚住收工啦屌

最簡單,hea影響唔到人,佢搞你,咪佢多餘囉

但hea 搞撚到人哋要幫手執屎要做埋你果份,就真係麻煩快撚啲炒咗佢,阻撚住人收工
問佢又話盡快 仲要係咁係度催喎 咪趕住起個冇咁靚仔但用到既俾佢 點知執完俾佢又話可以遲啲交俾人叫我執多啲野 屌佢老母臭閪
屌佢老母 一開始問幾時又唔肯答淨係盡快 我手頭大把野做你話盡快我咪同其他野同時做囉
咁又唔滿意喎 俾完我過一兩粒鐘就係度催 你老母閪以為你趕到下午要 仲要佢份野其他唔識用excel啲同事都起碼做三日 我趕係趕到下午出嫁 唔知佢趕條鐵做乜撚
趕撚完俾佢同我講你執埋其他野先 唔洗今日出
你老母閪咁你咁早催乜撚姐 我出份report仲要搵埋你大人交份野唔洗時間既
仲要有其他人得閒過我又唔搵佢地做咁心急又咁得閒chur住人咪自己落手做囉屌佢老母閪
真係最撚憎D認真撚 係都要管住曬啲明明唔關佢事既野

以前我不嬲比自己 A TEAM班人 晏晝去完CLIENT果邊搞完曬D野就可以直接收工 ,廢事佢地坐車番黎又要一到兩粒鐘番到黎等一陣就收工。

然後半年後隔離B TEAM 黎左個新TEAM LEADER ,話點解我 A TEAM 啲人出去做完野唔洗番公司報到,又話未過下班時間點都要番黎報到先走得。

本身上司都隻眼開隻眼閉,但條撚樣又走去同上司投訴,搞到最後上司要幾TEAM都跟好曬規矩。
有幾個同事成日頂爛市
情況同返學做project 緊有D 人好認真一樣
記得有份工同team 個senior 就係呢d 認真閪
令人勁大壓力 自己成日ot 唔打扮 成面暗瘡
坐隔離
但份野錯少少minor 野都會出email 俾你cc 俾team leader 講
之後佢升職做leader
有個新人跟佢
俾佢屌到仆街
後來唔知係咪認真閪投訴
個新人轉team
跟住個好風趣幽默既男leader
個男leader 收工後同其他人吹水
話新人做野無問題
係俾認真閪屌到慌失失
遇過呢d 人
team leader爆佢都無反應
其實未過probation
老闆要郁佢唔難
但佢自己都係act 緊
最後老闆自己ot硬食 無叫我地幫手執手尾
好彩條友自己考到其他垃圾post 走左
之前遇過一個 果時佢另一個部門轉過黎
覺得自己做左幾廿年 好有經驗
好撚煩
開會係咁打斷人地廢up
阻撚住晒

team leader忙 諗住叫佢快快手咁執個excel d 資料
預佢幾個鐘搞掂
點知條友搞左兩日
自己加多幾個column 落去
leader 好nice 咁話其實佢唔需要呢d column
條友就係咁講d 資料未來好有用點點點
講左五分鐘

leader 怕左佢 唔再搵佢幫手
佢就周圍同人講leader 唔鍾意佢
呢句真 好多呢d撚樣hea撚到累全家
Hea唔緊要 唔好要人幫手執手尾啦
份report求其有字就得啦,反正錯1個字又係錯,成份得1個字啱又係錯
現實係你hea得嚟又做正哂標準 又唔過火
老細又唔加野落嚟俾你
係好難拿捏
我老細同我講佢收集緊我格離位賴哂屎嘅證據
有需要時用

好行唔送
嘩 犀利
睇你都真係低級職員
原來臨交貨之前proofread 下有冇錯,你都覺得唔需要,真係中學生交功課都識啦下話
偶爾甩漏做錯無問題
但講到一定係人哋幫你把關包底自己冇責任,就真係冇撚敵啦

同埋你都白痴 我就擺明我唔係你呢種人
係得你先會assume成個世界都係想hea,所有人都係諗盡辦法去hea
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞