大家返工會唔會好驚啲認真撚阻住自己hea?

396 回覆
3655 Like 114 Dislike
認真撚 多數 新入職/啱啱做社畜

做過認真撚 諗返真是好on9 ,有時候 扮工d時間仲難磨
同意
但Hea還hea,唔好hea到冇責任心連基本工作都未做好留返d屎比人執
唔係就你on9
盡快出糧俾你得唔得?
認真得來對件令件事更有效率我覺得冇問題

但多數都係執著係D可以跳過嘅行政或細微位
要因為佢認真而曬成條team時間同增加work load就好大問題
玩超高標準咪就可以無賠償辭退人
這個才是核心原因,組織內部出現認真撚是管理人員授意的
比如你目前的工作正確率是85%,我唔妥你,把標準提高到95%,賠償都不用給,直接fire
所以很容易引發管理上的問題,比如團隊人員流動率提高,管理人員發現問題降低標準,人員穩定,週而復始
你舖盡快犯法 我盡快唔犯法
你盡快離開公司
上一份工兩條𡃁兩個都15k入職
一個認真撚勤力
一個hea到大把手尾比人
認真個位兩年升職兩次加到28k
Hea既3年加唔夠1千
每年大佢兩句加3%佢就算數
你hea ok但老細有眼睇
遇過好多仆街
明明件事好簡單就完成拎到90分
你老母又要將件事複雜困難化哂時間心機就拎95分
果5分就算鳩數啦屌
你理得人啫
佢做95分你做90分
你做20樣嘢佢做得嗰兩樣嘢
你咪照做20樣嘢90分咪得囉
認真有咩錯啫
咪佢有佢嘅規矩你有你規矩
好多呢啲on9人 我發覺禮禮貌貌對佢冇鳩用
反而你用一個兇既勢對佢 佢唔敢搞9你
除左認真撚,仲有超緊張撚。 乜都緊張
仆街,好彩每日我老細都係帶頭走嗰個
睇吓有冇魅力同埋幫唔幫到團隊r到資源/award啦,有時真係成班人唔憂米飯唔洗keep競爭力嘅無謂搞到人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞