大家返工會唔會好驚啲認真撚阻住自己hea?

396 回覆
3655 Like 114 Dislike
樓上應該唔少人以為現實仲係行緊學校個套
100分滿分 40分合格 以為自己做夠左60分出黎就算
但現實根本得pass/fail
個客唔撚buy就直接fail
人各有志 可能人地搏上位呢
返工最憎人騷擾我,我理得你hea定認真
做好自己本分
Hea撚,唔該好做啲,唔好要我執手尾
認真撚,都唔好理我係咪認真,關你咩事
通常講得出都係低級職員, 但係又覺得自己好有料
識做再HEA再唔識做HEA兩回事黎, 前者仲可以話佢走精面, 上面條友好大機會係後者
你果種情況成日見
但都有見過好多情況係條友HEA做諗住過到骨, 我要求已經唔係A, 合格有個C就夠, 佢連C都冇
5年跳4級嘛證明左人地果套O岩囉
成班撚樣不學無術仲要屌鳩人阻人發達
對公司黎講係最理想既員工
如果可以唔加薪又唔轉工就更好

正常會諗點樣付岀最少收獲最多 係員工而唔係幫公司最大化收入
其實個人認真做嘢無問題
但影響到同事都要認真做就DLLM
本身deadline 有排 都唔知chur 咪鳩啫
懷疑我同事開post
得罪講句 揀呢行都係求穩 當然hea
原本做左3年幾4年都hea,入左個新人同team勁撚認真,佢嘅公事樣樣同我分享,呢一年我變到好撚柒忙
正想講 hea得黎搞得掂咪冇問題。
但hea完要人執手尾,你份糧我袋?
樓主呢D廢人想鳩hea仲想批鬥認真做野既人 都幾撚痴線
所以話你弱智真係唔係扮
呢個世界得Hea同做到隻牛咁兩種人?
用你啲濕鳩邏輯去套用呢個情況就死撚得啦
分分鐘真係好似上面有啲留言話齋
有啲弱智分唔清楚究竟係自己Hea同無能
取巧不成做啲嘢出嚟又要人執屎執手尾
睇你短短兩個回覆你應該係弱智嗰班
XG 好多人以為自己好有能力, 值 50K
然後公司出 20K 25K 畀佢地, 佢地就覺得唔值啦
所以要出 50% 力 甚至 40% 30%

然後就要其他人都幫佢地執屎
我以前教training嘅阿sir講:唔怕你唔做,最怕你真做
有人唔份氣俾人講中打千字文喎嬲嬲豬
多謝你一而再再而三去引證我講嘅嘢
你都真係好明顯係弱智 即係唔識分Hea定力有不逮嗰班傻閪
我咁樣打幾百隻字成段嘢好粗略同你解釋你點弱智法你都覺得係千字文
你對於千字文個認知就係呢個Level?
定係你已經係無腦到覺得純粹無理謾罵加spam啲腦魔表情就等同講咗啲有建設性嘅嘢去反駁人哋?
係咪同你所謂嘅Hea嗰陣做出嚟啲嘢差唔多?
如果呢個係你對Hea同認真嘅定義 得 你咪繼續spam啲腦魔表情自high
再活喺自己個世界做啲垃圾搵埋啲藉口去掩飾自己幾弱智囉 香港真係充斥太多呢啲以為自己走緊精面但事實完全交緊垃圾出嚟嘅傻閪
睇返呢啲揸流攤嘅所作所為 呢幾十年同上面接軌都真係唔係扮
我都唔會期望你會再有啲咩建設性嘅嘢拋到出嚟 你繼續spam啲腦魔表情
會 最憎認真撚
之前遇到認真撚覺得只係浪費我時間 阻住我收工
有啲認真撚撩呢樣野出黎, 撩嗰樣野出黎, 搞著自己搞著人地
老實講老細都未必知你自己搞咁多野, 佢都係睇end product only

我做野最講求efficiency, 而我嘅approach就係hea做
hea做得黎無表面傷痕, 交到望落去有咁上下quality嘅product, 可以早收工, 可樂而不為?
我只需要係中上游浮潛, 老細滿意咪得囉
還掂人工bonus 都係照拎
認真俾你就輸了
人地成日話點解我人工好得黎又可以咁chill, 就係咁
工作時段認真做嘢好合理
但啲認真撚/workaholic 阻人收工就好撚驚
我人生唔係得一份工囉…
agger 🤷🏻‍♀️
不過似乎好多人將hea同無能混為一談
hea唔等於無能
將hea人全部講到好衰咁我就好唔認同囉
我出5分力都做得好過班無能嘅人 咁我點解要出咁多力
認真撚出10分力, 做到咁辛苦, 人工分分鐘差唔多
我跳去第二間公司都加人工喇, 洗鬼留係間公司博你加我人工
你認真你既事,唔好影響到我去hea就得
所以話獨立工作係幾撚緊要

無論你係hea撚定認真撚,睇呢個po得出既結論就係返工要同人夾真係好撚辛鳩苦

利申:份工唔駛同人夾,有獎自己爽有屎自己執返
係 你認真你事咪搞埋我囉 對應返個人工自問已經做到不過不失
有d真係當間公司係自己既咁 唔知為乜…
我唔想幫佢執屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞