大家返工會唔會好驚啲認真撚阻住自己hea?

396 回覆
3655 Like 114 Dislike
Monthly Fcst 限月中交
唔係 99% match sales 比老細屌

戇撚鳩
Senior?嗰個認真係只不過係做得耐少少嘅同grade嚟咋
成日俾佢指指點點,只不過用下自己嘅方法嚟達成目標姐,最後亦都幫到個客,但佢都照開屌
不齒你哋班弱智用Hea同懶做掩飾自己嘅無能就等於我係黎生?
你Hea到慒撚咗定點?
Hea到對眼睇到嘅色剩返黑同白?
問親deadline都話盡快,我十萬樣野做點快俾你
自己hea但逼人趕deadline既上司最恐怖,佢上面個manager有咩要求就推曬比你,到時搞唔搭就係你錯,明明就係你唔識分工,唔明件事要點做,為左掩飾自己out of control隻job就推曬比人

最撚賤係夾9 人地deadline
自己就收埋每日用5分分鐘慢慢鵰花
人哋hea做重生存到
你就做到隻牛咁分分鐘搵得重少過人
你話邊個無能?
你出5成力無所謂,但如果影響到人地同事output既部分就唔應該
問親deadline都話盡快,我十萬樣野做點快俾你
咁聽日9點俾唔俾到我?
唔得就唔得㗎啦 我盡快
盡快即係幾時

我淨係要知個期

咁聽朝9點俾唔俾到我?

唔知個期幾時

但可以話你知聽日sick leave
吖係有一樣嘢都可以講埋,就係佢之前好撚自豪咁同我講,我個上一手同事就係分分鐘俾佢屌走咗
做番自己應該做既工作量咪可以hea
但實際真係有好多以為自己好聰明過到關
原來最後都係比d垃圾野出黎
要人汁屎
又有d工種係team work型式咁做
做晒手頭上既野就要幫手做其他野
但又有d hea撚hold著手頭上既工作慢慢做
搞到其他teammate要做多好多野
咁講真嘅,應該要做嘢嘅時候就要做嘢,但就唔好大家都做晒手頭上嘅嘢嘅時候,喺度mon實晒人哋有冇扮工啦,亦都更加嘅唔好死都要執着個個都要跟住你嗰套做嘢啦
績效太低
人地1個鐘做1件事 你3個鐘做1件事
老細唔會睇到你做野細心
只會覺得冇效率
所以工程師應勇於創造技術負債
睇情況l
工作量少雕下花
工作量多咪基本要求

辦公室有文件亂葬崗問題
接手既無從入手
咁呢d唔係認真撚
呢d係閪同事
認真唔一定要係閪
Hea還hea
唔好搞到有鑊有屎就得啦
總之嘅就係自從走咗嗰份工之後,唔單止而家工作上,就連平時生活九成嘅嘢都順利咗好多,個人亦都冇咁暴躁
最憎個堆認真勤力但唔撚用腦既人
有啲問題比啲心機google下就有答案但佢搞成日都未搞得掂
隔離同事由朝訓到晚我叫醒佢 算唔算認真能
製造工作機會
呢啲先係醒目仔
唔可以又細心又高效率咩?
你hea 唔好撚搞到我is ok
認真自己咪ok 唔好搞到人
d hea 撚唔好有獲比上司咩就ok
學校做group project都好多呢啲人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞