大家返工會唔會好驚啲認真撚阻住自己hea?

396 回覆
3655 Like 114 Dislike
la你老母臭閪咩
啦字都唔識打你係hea定弱智喳
十足十以前讀書啲傻閪話自己未出盡全力
點知原來係力有不逮就用hea做藉口
教返同級有冇人試過
你眼入面得賣命同hea兩樣野?
都好明顯你係果d無料掛住hea之後不斷搵藉口合理自己既人
想引戰可摸以比小小心機
低級單單打打真係好低裝
唔係低裝,人地係hea緊咁引戰
我一個月前仲係認真撚,上星期開始過得一日得一日
有冇諗過你唔係hea, 係垃圾?
搞到成team仆街大大鑊就係你呢d
自己hea但逼人趕deadline既上司最恐怖,佢上面個manager有咩要求就推曬比你,到時搞唔搭就係你錯,明明就係你唔識分工,唔明件事要點做,為左掩飾自己out of control隻job就推曬比人
可唔可以具體講吓係咩事
定係你主觀覺得人哋太認真自己冇問題
但實際上你錯漏百出人哋要幫你執屎咋
10變1係少9成
hi 黎生
你咁勁唔做埋佢到份?
Ching講得幾好
唔似其他連登仔
佢實無錢養你
抄撚左佢比埋份人工我咪做埋囉
呢d垃圾搞撚d鑊出黎又唔識執返掂, 唔死都冇用
你咁鍾意做咪做埋佢個份囉
又要唔抵得人hea 又唔份氣一個人做兩份野
最垃圾就係你呢庭人,唔死都冇用
有 個個同事都買佢怕 做又做錯 啲嘢又爭住做
過唔到試用都厚面皮留返係到做pt
好在最後走鳩咗
初初做會跟大隊
做咗一個月後見無人走先
每日一夠鐘自己第一個叫收工
Boss係到都咁話
跟住其他人自動跟住走
認真撚通常見大隊走都唔留太耐
一樣
我上份工senior係認真撚,之後搵到份hea D嘅工
以為啲錢係佢袋 好鬼死執着
係有錢分
bonus同升職加20-40%
你打算做到50-60歲都係依家嘅能力眼界?
佢咁hea緊係要搵人陪佢傾計啦
我想講,認真唔代表要OT
我係認真地提升自己效率令自己做倒嘢加準時走
加上搵時間喺返工時間做d non-bau嘢、training令自己skillset大d
通常廢撚好憎我呢d人
因為我知道自己人生想點,要幾多錢先做倒,然後就落實做出黎
廢撚根本係有一日過一日
以為hea就係人生過得舒服
其實就無力感大到放棄咗、接受自己永遠做底層嘢
怕失敗、怕過程辛苦
d hea撚真係好廢,明明件事好快一日就搞掂,係都要拖幾日先

有d仲明明係佢既問題,仲要耍下太極先。係要我搵到係佢既問題同解決辦法比佢,佢先死死氣follow返個問題不如我做埋佢果份啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞