大家返工會唔會好驚啲認真撚阻住自己hea?

396 回覆
3655 Like 114 Dislike
成班垃圾圍爐笑人認真係錯 真係笑撚咗
你認真搞到影響咗人做多咁野就係錯

連登仔成班食物鏈底層你想點

認真撚果班交靚數比老闆,年底又有職升
我做完嘢一定準時走
不過我哋有時要番晏少少 收晏少少
見住條友就通常一係就拉一班人走
一係就等老細走咗一陣先走
每個人都有權選擇自己嘅人生,但格硬將自己嗰套搬落人哋度就係錯
真係有需要咪OT囉,但大前提一定要攞足補水先
Hea還hea 咪累人執屎就ok…
咁咪比埋自己個份佢做
舊個公司又係有條契弟星期六日無嘢做都返公司,
開會有咩ad hoc我自動話邊個邊個啦, 佢鍾意做嘢呀
有咩唔想做咪比佢做. 反正又唔會say no
返飲食侍應都有呢種同事,間餐廳又唔係佢
其實hea都要睇人架 醒既咪叫hea 柒果啲就真係叫柒架啦
無錯,成間公司一齊hea但做認真L就話姐
最幣係有啲公司明明好高壓,真係個個都要交功課,但有d仆街hea到不停製造屎要人執手尾,仲要覺得自己無問題

其實只要做嘢做本份,對得住份糧,平時hea鬼有人理你
睇人工,22k以下嘅一律hea做,唔會得閑理其他同事點做嘢

22k以上嘅會開始扮做嘢扮俾老細睇,不過都唔會理啲同事點做,ot都係不了

月入到40k以上(非專科人士)就會堅砌,如果4 50k一個月又唔係咩專業人士九成都係公司管理層,呢啲情況就冇得唔管,當睇唔到轉個撚頭分分鐘俾人炒埋
睇下去到咩程度,一份excel用同一個字型其實都好基本
唔做係咪你出糧俾我?爸爸
你自己唔上進唔認真唔代表要其他人陪你一齊
重點係你可能影響到公司
影響到其他同事
職場暗黑兵法
hea果啲人hea到街知巷聞
有緊要野都唔會比佢地做
然後佢地仲要笑其他人認真、chur
食人血饅頭
你hea你事 前提係唔撚好搞著其他人
如果你hea變左係其他人多左workload, 仲要屌尻人係認真撚的話
睇吓邊種hea

吹水hea吓篤電話我覺得無咩所謂
但hea做嘢要人執屎真係好乞人憎
譬如叫佢翻譯幾段中文做英文畀外國客睇
翻譯出黎嘅結果幾乎全部同google translate一樣
句子結構完全無變,同一個名詞出現幾種譯法
剩係求其改咗幾隻字就扔過黎叫我approve
忍唔住話佢幾句,條女仲要扮晒慘咁話: 吓~~要自己譯呀~?
真係見到都火滾
認真撚唔係最可怕
唔知點做先啱定錯既人先最攞命
即係可能一齊做
份野 佢係你點同佢分工 佢都硬係驚會錯會漏會剩做多做埋
但根本大家做開心知係點 佢就唔知神經質定點 總之一定要自己點都攞上手一次 影一次 寫低啲野一次 其變相你係影響緊大家步驟同手法
你認真撚大家都仲可以照做 只不過大家都認真撚一次咁解
要睇下返咩工, 任何涉及safety嘅嘢都要做認真撚

例如整飛機整車起樓呢啲唔可以過到關就算

你話做濕鳩文職咁就梗係日日hea
條team無一兩個呢啲認真撚做柱頂住,邊撚到比到space你hea

有呢啲自動頂唔少嘢同事你執到啦 你唔係以為全team hea low-flying 到呀

利申:做function head> 5年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞