[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(80)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
LTA mz2 用咗2日,感覺我係大鄉里出城,第一次有真係用緊貴amp 嘅感覺。之前接觸過嘅貴amp唔多:T8000, fomular S, Lehmann linear, HA -2SF, HA5050H, burson conductor 3X, 可能仲有不過我冇印象。mz2係第一部令我覺得真係聽緊貴amp。
可能呢d就係膽機嘅能力,更大機會係我見識少

目前仲未駁入套正式setup去試,係office 自然用HD-DAC1做source推HD600同esp950, 係屋企都係用dac1101做source 推HD800s

做工同package 方面有幾樣要批評。第一係成部機大部份重量都係來自前板面,機殼都係2mm 鋁材而前板面係一大嚿5mm鋁塊,實在over kill。 如果唔係個前面板,拎返屋企就輕鬆好多
第二係機頂膠板用14粒螺絲上係機箱,又係over kill。每次換膽都要扭勁多螺絲,幾煩下。唔少心跌咗就仲煩。
第三係個volume VR cap 食唔死VR條軸,扭得多會甩。當然佢可以用apple remote 去控制,不過部機係我面前做乜9要用遙控
最後係部機太多窿,基本上入面一定封塵

講完外表,補充下d訂機細節。mz2 預設係有3 input, 1 pre out, 1 speaker out。個speaker out 官方建議用98dB或以上靈敏度嘅喇叭。我覺得冇乜用,所以落單之後要求雙pre out冇speaker out。係官網落單個時可以買埋個tall tube cover, 咁12sn7就可以用d高身膽而唔會頂住個頂。實際上係將12sn7對應頂蓋位置開個大窿,所以更多位入塵,當然散熱亦會好d。

訂機仲有個隱藏位,跟機膽可能有得揀,要落單之後email 問。跟機係用NOS 膽,我買個時預設係GE 12SN7GTA, 另外可以揀Sylvania 或 RCA 12SN7GTA。當然呢d NOS 膽都唔係貴野,大約$20 USD 1支。冇問12AT7所以唔知有冇得揀。我揀GE 12SN7GTA,結果係比黑色座橙字 地球嘜Amperex USA 12SN7GTA(應該都係GE膽,不過一打開見到親切嘅Amperex 個人都精神d)。12AT7方面就跟 GE 12AT7 D環,而呢隻膽亦係令我之後困擾嘅地方。
始終NOS 唔係穩定貨源,用曬就冇,所以將來其他人訂機唔係呢d膽而唔同聲都唔奇。

roll 膽方面12SN7同6SN7都得,甚至6SN7 GTB亦得機入面
pre amp 膽可以用12AT7或12AU7。剛剛問過7062亦冇問題
LTA Z10用7062就要所有input, pre amp 膽都用曬7062先得,mz2就冇呢d特別要求,直接用就得。

正式講聲,係預設GE膽套裝之下,似乎GE 12at7聲比較主導。
GE 12at7 bass 量多而且肥,有d力但唔夠潛,唔夠實。人聲厚,小小亮,不過有d比 bass蓋住。高頻明亮,不過比較平淡,冇乜特別。特別係當GE 12at7未着夠時間,我用project ember 單獨去試真係聽到懷疑人生,bass蓋過人聲太多而人聲凹咗入去

當呢隻GE 12at7夾埋對Amperex USA 12SN7 GTA用係 mz2個時,成件事唔同曬
似乎對12SN7 GTA將個bass收返d,冇咁肥;人聲出返d但仍然唔會好突出,高頻個空氣感強,延伸勁到我唔信HD800s可以做到咁靚而受控嘅延伸

開箱個時用HD600試,分析力好強,個訊息量多到我上個 post 即刻留個comment 話要d時間理解下
真係體驗到HD600越比越有,前旗艦仍然唔會輸比當代headphone
mz2 default setting 推HD600除咗分析力強,個bass都強咗好多。雖然唔夠潛,但夠厚又夠力,幾實在。人聲厚不過就冇咗HD600本身個厚暖,變成厚得嚟中性d。高頻亦係少咗HD600本身味道,變成比較中性明亮,個tone balance 令我諗起HD700
推力完全冇問題之餘係全個音場都輕鬆填滿,有d覺得密度非常高。雖然spec 寫0.5W @ 8ohm, 計數只有13.3 mW @ 300 ohm, 但係我扭到9點已經夠大聲

之後用HD800s聽,個種推得完全撐得滿嘅感覺更加強,唔係單純得個大聲,而係好實在,有小小覺得聽喇叭嘅感覺。整體效果係試HD600個時嘅升級版,重覆地方唔講。雖然個bass 散d,但bass rumble好出而且punchy。唔係勁大力打心口而係剛剛好有下重bass kick。而高頻空氣感同延伸去得意外地盡之餘唔係出完就算,仲會收返個尾
個種推滿嘅感覺令我第一次覺得自己用緊貴amp

時間關系,我只係輕輕試過換對Mazda 12au7 銀屏3雲母落去,夾HD600。12au7 gain 細d,我扭到11點先夠聲。雖然bass量少d而且聲亮d,但整體質素更強,聽到我好投入
我計劃先將套GE用夠100個鐘之後先正式換Mazda 嚟煲。

mz2作為pre amp 出esp950都試咗一下,感覺好似當年PAF有人問Cato 隻esp95x要幾多萬咁
當然mz2 就唔會將esp950推到變幾萬蚊headphone 咁,不過效果比得上L500都係有得諗
將esp950變返亮聲,再有更強分析力,bass又厚d

寫到呢度,我覺得我有好多地方唔識講,表達唔出,要停筆
d相我聽日再post 返
巴打用咩iem?
1790ti
我估巴打係諗住買咗headphone 用住先,搬出去之後再考慮dac, amp, etc?
Yes
巴打有咩idea/suggestion
1790ti我未試過,所以唔清楚聲係點
可以試下Hi-x65, DT900 pro X, HD600, r70x

聽返一年應該都比較熟個聲,再去搵dac, amp 去夾個你想要嘅效果又得
係咪就係聽到唔想除低Headphone嘅感覺
唔會唔想除,係聽到唔知時候就真
我可以放工返屋企試吓hd600直插老母板係咩聲嘅
我用緊b550m mortar
dac我就用緊adi-2(唔買獨立amp本身佢amp嗰part都唔錯)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞