[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(80)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我相信點都好聽過我而家淨係得部2541

呢個應該唔係問題
另外其實跟機膽都可能有得揀
我落order之後問過可唔可以用6sn7gtb, 佢答個時順便提有另外兩支12sn7 gta可以揀嚟跟機
佢話而家用緊呢d
打手巴有咩意見
等我bookmark定
ecc82: 要收到先知係咩。mullard有d都係菲利普做,可能同bel個支差唔多
其他就唔識了
另外提提你,佢個2年保養係指唔改出廠config之下兩年,換膽就等於冇保
所以我已經冇保
好平姐
好多琴行都可以試堂
俾個仔咩樂器都試一堂,然後問拒對邊個有興趣
收到
另外請教埋巴打們
佢話EL84就係auto-biased嘅
但其他就要matched
咁係咪即係例如我要換preamp個組咁就要搵兩枝matched左嘅膽?定係唔同group之間都要matched
呢個我知道
email有問過佢
學就應該會學嘅
但應該係幾年後嘅事
所以而家唔買野遲d更加唔使旨意有得買
auto-biased 同matched pair係冇關
膽需要一個電壓去維持工作,即係bias voltage
每支膽即使同型號同batch都會有工差,個bias voltage都有少少唔同,有d膽機就要人手去tune,auto bias即係自動tune

matched係指一對膽(或者好似bha100咁2對4支)當中,每支膽個gain 都要一樣
當然就好難會一樣到,通常只可能要求每支膽之間個gain 相差唔超過幾%
等佢大啲播下唔同recital佢聽
睇下佢鍾意咩嘢嘅聲
好似以前啲蒙古人咁
希望佢唔好揀啲太貴嘅樂器 e.g. Bassoon
matched只係講同一型號嘅一對膽之間要match gain
12au7 兩支要match, ecc81兩支要match
12au7同ecc81之間唔洗match
咁點解佢淨係mention el84係auto biased?其他要自己set?
另外咁我買膽個陣應該要搵一對matched左嘅咁買?
modius到手

霸氣

插好用lcd 2c試勘冴えて悔しいわ同残機
bass打擊感重咗同smooth咗,人聲每句收嗰吓啲尾音清楚啲所以去得順啲,同埋首勘冴えて悔しいわ最後嗰段啲抖氣聲都清楚咗
琴聲感覺上實在同埋似返真嘅琴聲,cymbal冇咁散,同埋比較驚訝係理芽首ピロトーク啲鼓本身錄音幾差吓,但因為冇咁散所以好聽咗
整體detail多咗同密度高咗,但老實講我覺得細節嚟講vali/o2上asgard個進步多過modi上modius
而且我覺得modius比modi再冷少少,清但係有啲尖
好建議
我估佢所有膽都係auto biased,你可以問下
另外咁我買膽個陣應該要搵一對matched左嘅咁買?

el84, 6189W就唔清楚可以問下,不過pre amp, input 個d膽要搵matched pair
了解
唔該晒巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞