[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(80)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=Bc422iIvCcY
pc 電源濾波原來真係有分別

noise 多咗勁多 重要係測量到
老燒: 分析力高咗 毛躁感少咗 背景黑咗

有noise好聽咗唔出奇,dithering 都係加d noise入去個audio wave form
from wiki:
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%8A%96%E5%8B%95_(%E6%95%B8%E4%BD%8D%E8%A8%8A%E8%99%9F%E8%99%95%E7%90%86)
抖動(英語:dither),是在數碼訊號處理領域的中一項用於降低量化誤差的技術。透過在較低位元中加入雜訊,藉此破壞諧波的排序,使諧波的影響受到壓制,並減少量化誤差在低頻的影響。[1]抖動常用於音影片處理,且是CD壓制過程的最後一步。經過抖動處理過的音樂,將聽起來更柔順、背景更黑;而經過抖動處理過的影像,也會更加地柔順耐看。

我期待LTT會試下個clock其實有幾大影響
今日聽多咗陣Focal Clear
啲bass有力同實淨,係冇LCD 2C咁滑同深,但都有9成功力
人聲偏前同仔細,聽某啲歌我覺得幾甜
cymbal唔散絕對係加分位
樂器分離度同細節都高
個tuning好啱心水,加埋啲characteristic真係好啱我,不過個improvement都可能有一部分係因為咗上modius,overall嚟講我覺得有HE-1嘅8成

跟住用嚟聽英文rock先真係嚟料

第一首係Dire Straits嘅Sultans of Swing
結他人聲同鼓好分明,因為detail同tuning所以結他十分之好聽
跟住都係佢地嘅Lady Writer
結他清脆唔拖泥帶水,好感受到每一吓彈條弦嘅震動,再加埋Dire Straits特色嘅嗰吓尾音(唔識形容),好聽到五官拿埋一舊

我終明點解鬼佬meme成日笑
60歲up+音響=Dire Straits

再落係ELP嘅Tarkus

高潮咗

ELP因為主要得bass keyboard同drum(仲有vocal),每樣樂器都極之清楚,分離度max咁濟,順帶令結像極度清晰
vocal有幾吓我仲聽到開口嗰陣嘅口水聲
(雖然可能係聽錯,但至少唔係頭髮擺動)

最後係Yes嘅Roundabout
同Tarkus好唔同,樂器偏多同複雜,而且轉折更多同大幅度,但同樣地樂器聲一樣都係好分明
木同電同bass結他3者嘅組合非常出色
木結他爽得嚟帶點順滑,同埋特有嘅少少回音嘅感覺?都好重現到
電結他就正如上面講嘅咁正
bass結他深得嚟唔矇同乾
喺3分25到4分55,係間奏同人聲一直換嚟換去嘅其中一段,樂器種類都比較唔同,但每樣都好清楚同個埋結像都係好分明

又高潮

雖然有試聽過(Clear MG)但真係估唔到咁夾我口味
配埋asgard同modius出到嚟neutral偏warm夠bass但又細節豐富人聲有感情真係中哂我嗰範
同埋多謝聲千億巴,係見到千億巴去馬我先至又心郁郁去咗試,等你嗰對到咗一齊enjoy

好攰同眼瞓,早抖
銀clear真係正

終於到
原本試聽嗰陣仲諗會唔會OG冇MG咁好聽,依家完全冇後悔買佢
課咗,夜啲返歸聽
ikura雖然都唔錯
但晴子B實在勁太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞