[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(80)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

本身今日出發前已經係price問咗 見到金聲話有demo就碌咗落去
點知到咗問完都係冇demo
都係得660s試
覺得個音場好似唔夠大 有啲扁咁
嗰店員叫我試吓其他 咁就試咗109 pro
嗰音場闊好多 好正
試咗幾首唔同style嘅歌
Escalate- Aimer
Beautiful world (Da Capo version) - 宇多田光
蜚蜚-陳僖儀
Teeth-Five Seconds of Summer
Merry go round - 久石讓
660s同109pro 交叉比較完都係109 pro完勝
唯一缺點係我窮
hd660s (not hd660s2)我覺得唔好聽,唔能夠代表到HD600/HD650
HD660s2未試
啲膽其他係咪一定係古董?
HD600 其實淨係得midrange 我第一次聽都覺得幾得意,聽rock/metal/punk類會覺得結他手喺你面前彈而鼓去咗後台咁,幾獨特。流行曲冇聽過
有new production 膽 不過聲肯定唔夠舊膽好
點解嘅? 用料好啲?
以前D膽係重要電子零件 大部分仲係軍用物資/高精度儀器用 為左耐用同性能 D膽當然用靚料整 而D靚物料好多時包含一D有害/唔環保既物質 eg. 鉛,汞 依家環保/勞工健康捉咁緊 好多國家唔會俾用D呢物料 除此之外 現代膽咁劣係因為錢作怪 始於膽已經係小眾玩意 商業投資價值唔大 現代廠自然唔會哂錢投資落去
都唔係嘅,中頻、高頻都得,係bass量少咗d,不過都夠
夾得啱amp, 個bass其實都可以好夠
WE復產講咗成年都未有update
想買個monitor headphone 來做mixing。

2千左右有冇推薦
7506, DT700 pro X, DT900 pro X, m50x
Mixing open好啲
Dt880/hd600
Tjanks
Thanks.
建議邊到買好d? 我淨係識去tst tomlee..
去d 音響街鋪會唔會中伏?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞