[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(80)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Lossy Compression – MP3

有教mp3就有d正野學到
冇教Delta sigma modulation?
Three basic types of analog modulation
Amplitude Modulation (AM)
Frequency Modulation (FM)
Phase Modulation (PM)

得Amplitude Modulation有教

呢啲都係做大氣電波傳輸先用得著,教你收音機運作原理
pcm巴打就應該知係咩啦,DSD 背後個sample+ quantization+ encoding方法就係Delta sigma modulation,少人用但冇教好似唔夠全面
基本上 ess, akm dac chip都係將pcm signal 用sdm oversample然後加個low pass filter就變analoge signal
所以r2r真係好唔同
唔緊要
咁我自己有機會去試下了
耐左就慣
用1266果班友都練到輕鬆戴成日
新手想問吓
ifi zen dac (Combo) < V2都一樣係Combo?
Fiio K5 Pro (Combo) < ESS 都一樣係Combo?
在學巴打們加油
其實degree 有得讀呢d media coding 係幾開心,有人教其實唔難明。
而且學到d野真係同日常生活有關,滿足感幾大

當然呢d科比較專門,行頭超窄
好處係你唔怕失業,壞處係唔易搵到第一份相關工(實際上都唔洗做media coding 相關野)
both yes.
講起經典,當年好後悔賣咗部 CMX1
又多一位ching
interesting
做咩之前唔衝埋舊款utopia,仲抵diu 喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞