[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(80)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

光隔離好野
我本身係分開pc同dac amp插兩個唔同拖版,就聽到好大noise;但係宜家將部dac amp插落pc個拖版反而無晒noise
咁可能係另一個拖把入面有ground loop
直接隔走哂電流noise
groundloop收埋皮
我愛toslink
喇叭仔12au7 k63聲係d好平穩唔會有咩伏嘅聲
好聽係好聽,不過少d刺激。
人聲厚,亮度適中,要空氣感亦做到,唔會尖。
bass厚得嚟唔散,有力。動態都表現得到,不過唔會勁大對比。
高頻有喇叭仔特色味道,亮曬好聽

對比Mazda 銀屏3雲母12au7,喇叭仔12au7 k63明顯濃味、厚聲
Mazda 銀屏3雲母12au7清淡d,但唔會係水咁淡,仍然有味道
Mazda的確係幾似收斂d嘅喇叭仔,偏向表達音樂原本感情變化
兩隻都係正,取向唔同。

有樣野幾令我困惑,12au7放入mz2的話個人聲唔夠出。用project ember 的話,喇叭仔12au7 k63係複雜嘅音樂個人聲都會突出小小,用係mz2個時人聲同音樂會係同一個面。
我懷疑係對12SN7問題

喇叭仔12au7 k63亦令我諗起菲利浦12ax7 I60。我以為會幾似,結果I60似乎比喇叭仔12au7 k63強。I60薄聲少少,不過動態強d,人聲更突出

另外今次終於有機會可以用同一款膽(仲要同一batch),同時比較project ember 同dac63115本身聲底
dac63115明顯亮聲過project ember,而project ember 就中性d,表達返支膽本身個聲。
而且project ember明顯推得滿過dac63115
我覺得12au7用係project ember體驗會完整過dac63115
mz2 用Mazda 12au7都係覺得人聲冇咁出,用返GE 12at7又唔覺
唔通係12au7問題?
唔該晒豬油巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞