[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(80)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
唔喺香港,等其他人答

Btw補充,我唔應該推邊對,要自己試,雖然呢兩對應該算業界標準

我覺得mixing 好睇headphone 嘅mid 同treble,點先界定準就見人見智,我就覺得mix出嚟落AirPods 準就準,始終最多人用AirPods 聽歌

當然都要做其他mix check
就係去d headphone 鋪買, e.g. dma, 金聲
想知呢d 耳機有冇新舊model 款?

有冇話新出一定好d 咁既野?
兩對都長青樹嚟
上次先有人討論唔同版本hd600
其實我都係睇樣多. DT880 個樣幾啱口味,又係封閉式,應該會簡呢款.

好似見佢唔同ohm 既版本, 普通插macbook pro 聽,乜都唔加係買600 ?
880 算係open back嚟
MacBook Pro 新定舊?舊機難推高ohm
80ohm 就應該通吃? 不過你玩得mixing 應該有audio interface,理應都推得郁250ohm
最常用好似係dt700 pro
Marconi 長屏雙支撐 b329用咗幾日,而家先對呢支膽有足夠識識可以講下。
呢支膽個聲幾得意,有d揀歌

最明顯強項係人聲,人聲有種毒毒地味道,係我試過嘅膽唯一一款有似鐵三角毒味,但係又冇鐵三角個種太刺激感覺,成功控制,唔會尖。
人聲音色係偏薄,明亮;結象立體,有少少浮出嚟感覺,好易比人聽到人聲。
呢種「好易比人聽到人聲」有d歌就太突出,變咗音樂成為倍襯,唔係好出
例如呢首
https://youtu.be/5jih5BWFBWY
但係夾啱歌嘅時候就好正, for example
https://www.youtube.com/watch?v=fAt2LgpDnaA
聽呢首個時,樂器成功撐得起人聲,各自發揮到特色

高頻明亮,有d空氣感。細節好易聽得出,尤其係音場殘響比較出,聽交響樂會覺得個場幾空曠

低頻有d失落。b329將低頻重點放係sub bass,有唔錯下潛同bass rumble,但係個bass唔夠厚亦唔夠力,所以成日好似差d野咁。聽古典音樂其實ok,不過聽流行曲個bass就唔夠過癮。好似bass量唔夠咁但bass kick個d又出得到個實嘅bass。應該係唔夠中低頻。

我估用呢款b329夾落LTA mz2跟機GE 12SN7可能夾得到,補返個唔夠出嘅人聲。
另一方面我覺得跟機對12SN7會係樽頸多d。我都係搞搞d 6SN7之後再返嚟夾12au7/12at7

純粹講12au7, 目前都係Mazda同喇叭仔啱我
對10M stuck 咗係日本10日都未送過嚟
垃圾USPS
DT880係半開放式,有d隔音但又冇closed back 咁隔音
beyerdynamic傳統智慧係買大阻抗好聲d
USPS 堅垃圾,唔知我啲稅錢去咗邊
我平時都用UPS 多
我之前都有係個網tick 12ax7

到時可能西電出咩膽,用個隻膽嘅膽機加價

膽機加價好過d膽加
如果WE真係出12ax7,啱聽就可以減少對古董消耗
到時我唔介意比貴d買WE 12ax7,始終新膽供應穩定,唔洗擔心買唔返
用佢嚟daily drive 諗下都開心

部 Lyr 有機會今日到,攪到瞓唔返

有時d鋪得usps 揀,冇計
慘,USPS 仲會大大力掉件
打手巴住美國?
你今日幹咗咁多鑊,抖吓啦
你今個月*幹咗咁多鑊,抖吓啦
又dac又牛又線
幹到失血
呢排我屎忽痕痕地想試ie600 冇預過會買咁貴
一係試ie300?
我自己369都試過,如果啱口味嘅話我覺得3對性價比都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞