[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(80)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
要洗底唔係冇人買MG
我上次同個玩左好多年膽既阿叔吹水, 佢話依d細膽玩德仔就夠, 其他佢都唔特別推薦 唔知堅定流

philips我有兩支e80cc, 各方面都比JJ u7好, 不過對JJ入左冇耐, 玩一排都冇咩改善就換番對philips落去, 反而隻x7唔知落咩好, 暫時聽感都balance, soundstage夠wide之餘又d野又唔會散, mullard GZ34做整流又比番前d既人聲
多謝巴打介紹6106 見佢max current rating低d, 問下廠可唔可以直代先
如果鍾意philips/mullard 德仔未必岩你 德國膽著重分析力同清
收到, 咁可以shortlist走佢, 如果有膽聚可以試到唔同既膽就好 我都係新手上路玩膽, 好想試聽下各種唔同既配搭
https://youtu.be/FNYzD58Jy8I
發覺試headphone 極限呢首都幾好 乜元素同樂器都有咁濟 可惜我都冇無損/碟
後面4支power膽儲下錢換左佢
平時用880 600ohm同用sc203就bit perfect
依家用fw1800就閂bit perfect 開-30db先得
咩amp,想知道
我自己就認為比部amp去到50%音量係最佳表現
Zen dac v2
開bit perfect 5/100 fw1800都勁大聲
16ohm 103dB/mW真係好容易推爆
我鍾意tunebrowser較-9dB然後amp扭50%音量係因為佢夠力推會飽滿啲
metal btw opeth/porcupine tree 錄音都好正
換power tube個cp值好低 成皮野可能個改變得少少, 如果換power tube我會選擇升喇叭 or 換膽前後石黎玩

睇嚟我都要買jj研究下先
去左 dma 睇, DT880 無再賣了, 買左DT1770 pro, 有冇評價?
如果揾到的話可以試下Mazda 銀屏3雲母 12au7,比喇叭仔動態少dd但整體冇咁粗聲,更加有感情
冇銀屏用普通灰屏又得,平好多

巴打試咗鐘意就得,音響野好個人,其他人鐘意/討厭唔代表你要點諗
不過dt1770呢度好少見,巴打可唔可以講下聲係點?
我開-30db係因為zen dac 10% volume樓下左右會唔平衡
-30db之後扭到一半就夠正
係,之前睇過ASR個討論區
大部分amp都係40-70%表現最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞