新加坡鼓勵學生學用 ChatGPT 教育部:就如數學要學用計數機

270 回覆
750 Like 9 Dislike
可能會用其他詞語取代敏感字
例如 殺你 用虎你
落毒 用痔瘡
CHATGPT 已經強大到無得唔用

人地已經揸 TESLA,你仲推緊人力車
點會唔輸
但呢樣嘢係新衝擊,技術仍未成熟,用係功課上有機會有班人中陷阱,唔小心當抄襲,所以講明禁用做功課係好事,一陣口同鼻嗌對大家都唔好,反而了解多啲先,有啲talk/course教育下大家,唔止係學生,包括教育人員,都需要啲時間認識再作決定火,當下只係望到有助抄襲便利,而未有任何教育上嘅用途,禁係合理,亦請睇清楚禁嘅原意係防止抄襲,你唔嚟抄襲就無問題,我亦諗同其他界別/工種應該多善用。

大勢所趨係教育界嚟講仍然係未知之數,但如要行之有效必需有課程配合,需要時間研究與制定,拎嘅數據先有效,而唔係一用就有數據,而啲數據就有幫助。
仲要喺凌晨先出啲重要email
發出指引
垃圾記者成撚日用發
指引係動詞 發乜撚嘢出
試用chatgpt無問題,但唔好講到呢個擔心係多餘,事實上計數機已經有呢種問題,而呢條友當睇唔到,話係小小嘢。

新加坡都講明係學生需要有基本能力先可以用,而呢種能力亦包括學生嘅自主學習能力,避免倚賴,係呀有新嘢就衝去用就進步,上面真係成堆on9仔
AI 變成勞動力
由人控制 大家都係高達駕駛員
口講:繼續創科
未必, Bing 早排先屌個記者
未必, Bing 早排先屌個記者
安全指引都係動詞?
咁講啦,唔通唔用就一定唔係抄返黎咩
直接用指引咪得
提供xxx指引 (而家記者唔知SG政府有咩specific 指引)

不過新加坡教育部(Ministry of Education,MOE)正指引學校及高等院校的教師發出指引
HKU叫人唔好用
香港創科多年完全無成果
香港市民用於創科既稅款變成利益輸送..
所以咪會令到學生基本能力都無囉wolfram alpha呢類好強大直接solve到好多數學問題,點用先係重點,其實要用chatapt無問題,咩時間用課程點配合先係重點,需要時間研究。

而家講句唔比用嚟做功課都比人屌,屌嗰班人真心唔識教育。
之前同新加坡同事傾開計,佢話新加坡因為無任何天然資源,唯一擁有嘅資源就係人,所以政府會放好多錢落去教育度培育新加坡人,再一代幫一代

而呢個mindset佢哋讀書嘅時候已經根深蒂固咗,到啲人大個就會繼續喺唔同領域幫下一代嘅新加坡人,講緊呢個政策喺幾十年前已經開始咗,所以而家成果就慢慢出嚟

香港都無天然資源㗎,情況同新加坡好似,但香港上一代就話要放棄香港嘅下一代之嘛
根本個key係要掌握AI幫你做野 而唔係一尾諗濫用AI有咩後果 香港班官都on99
如果香港學生係AI取代思考過程,而唔係加強思考過程,咁我認為唔應該用
姐係用AI係幫到你學習,但就唔係幫埋你學習。如果以後人類係普通加減乘除都做唔掂,然後話有AI幫我計咪得,或者AI再普及啲最後係令人類連日常小事都做唔掂,咁依個唔係一個健康嘅未來囉。
例如:扭樽蓋有AI咪得,人類洗鬼出力

用得好AI一定可以令人類進步,但用唔好,人類一定會跳樓式咁退步

唔可以話咩都大勢所趨就係正確,極端左膠平權而家都係社會大勢嚟,咁係咪都要跟?平權同AI都係未來必須要嘅嘢,但真係要小心處理囉
唔好簡化個case, 你依家睇大學生啲功課都唔會一模一樣啦。

依家我就係話大家改咗少少之下,好難去分佢係咪真係識,你同我講話呢個就係教育界既考驗
我想講依家已經好難捉啲人係真係識定抄答案,用咗AI先會更難。

至於你話大學係學用工具去搵答案,呢啲我都講咗,我係認同既,但你太理想化,香港大學生既質素比你想像中低。

唔好話我廢老,都係近年我親身經歷黎。

我一個外系既人入去讀minor 既course,只係上足堂,功課自己做,考試前冇乜點溫書,但考試都有中上既分數。而考試既內容呢,其實啲問題都只係assignment改少少,基本上你識做啲assignment就差唔多有我果個分數。

奇怪既係,全班d assignments 個mean係接近滿分,我一般都係around 8 90左右,但係去到考試我竟然高分過6 7成人。

你睇唔睇到個問題係邊? 你覺得俾呢班人用AI真係有你講果個效果?

利申 三大,聽聞非三大呢啲情況更嚴峻
人地教育部唔會係口頭講,到時會black and white出份指引(文件),講明咩情況用,咁咪發出指引囉
唔知你講緊乜

又話支持用AI, 但你又撐open book 唔上網咁考試

啱呀,我係支持open book 唔上網咁考試,俾啲學生用cheat sheet咪得囉
最簡單就 30% UT 70% FINAL

Assignment唔計分 (但考試會同 assignment 似)

chatgpt簡單嚟講只係提供一個容易攞到答案既途徑。實際你要真係明個原理考試先考到。

廢到好似dse數學咁,個個都有 10年以上pp + marking

但點解考出嚟唔係個個都有level 5 up?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞