新加坡鼓勵學生學用 ChatGPT 教育部:就如數學要學用計數機

270 回覆
750 Like 9 Dislike
香港高官仔女喺外國讀書
唔受香港制度影響
早d 用, 早d 發現有咩問題係好事黎
個個都係好學生,最理想既情況之下就係你講咁

但有兩大問題好難解決
第一,好多學生唔係求學,佢地志在交到功課,依家明文禁止抄功課,佢地其實都照抄,不過逼到佢地抄得醒。
對於呢班人黎講,你officially俾佢地用AI, 只會令佢地抄功課更方便。就算抄到錯既source,或者抄到同人地一模一樣都冇事,最多咪扣啲分,因為係你俾地佢地AI,佢地就由抄襲變做只係用AI用得唔好。一個本身係違規問題,一個只係扣啲分,你話邊個難度高啲?

第二,你咁樣講即係個課程要大改,係假設個個學生都用chatgpt 既情況下,要考到佢地識點用個ai 之餘,仲要佢地識果樣學緊既知識。 最重要既係個課程評核準則,要設計到分辨到啲學生,佢哋只係識用AI,定真係識個課程內容。 我覺得唔係咁易做到,同之前推dse 一樣,冇十年 八年時間唔會做到,現階段禁咗先會比較好。
有Chatgpt,會計測量呢D行業都無存在價值啦,用AI十秒都計到,洗比錢你賺?
咁你要improve 咪又要番番原點 要解決學生搬字過紙,令相關能力下降既問題。咁不如禁左佢啦
一定差好遠
人地有成個政府同學界研究點應用
香港仲係網民自己玩下
有講過唔比大家摸索點用咩?你啲中文理解係咪真係咁弱呀?講緊教育界唔比用嚟交功課要杜絕直接抄嘅惡習咋喎,你可以繼續用㗎。

你班傻仔立場行先見有人話同意教育界暫時block,就用千篇一律嘅反駁:守舊唔接受新嘢,真係on9到震所有新嘢衝哂去用先,就係最撚醒
的確係,教育係配合政治需要
自由國家需要教育有創造力嘅人推動經濟發展
獨裁國家就需要班奴民乜都唔識,確保江山坐穩
忠誠廢物

共產黨唔用佢夠膽用咩,頂盡畀你班學校用支那gpt
你咁樣同笑鳩連登仔攞棍波打飛機有咩分別
要Block咗佢
但可以繼續用
即係用唔用得

算啦以你智商真係好難接新事物
繼續用番算盤就好
啲連登on9唔會識諗呢啲㗎啦
只會話人古板守舊,諗嘢好撚窄。
用=進步,唔用=廢老。
在上位者感到自己生計受威脅,當然要禁你。
你真係蠢過隻豬你用嚟只係for做功課?
大學話唔比用嚟做功課,唔等於全香港全面禁用諗嘢闊啲好嗎大把行業可以用㗎喎

比你呢啲人用都真係完美示範咗只係識等ai餵,唔撚識思考嘅最好例子
以後功課唔再計分
考試冇ai用 就解決到
想畢業就認真學/用ai幫手學
其實真係要
成個topic講緊學生
你就講其他人
九唔搭八
AI都聰明過你
老祖宗既東西不能丟
但你唔做先頭部隊就肯定落後於人
到人地適應晒點定課程點考核經AI出既答案定埋晒guidelines
你先搵人走去學人啲guidelines 同派啲高層去做研討飲飲食食
再吹多幾年水先落實到自己果套AI教育方針
果陣起碼已經過左5到10年
分分鐘已經係一整個世代既人
到時個世界AI可能已經等同今日既office
新加坡啲畢業生就已經用左5至10年
香港啲畢業生就出黎做先接觸
個距離有幾大真係唔駛講

相反黎睇,試行呢樣野行衰左背負既壞影響/風險
就只係(可能)影響到學生既學習意欲
風險同報酬既比例未免差太多
第二,你咁樣講即係個課程要大改,係假設個個學生都用chatgpt 既情況下,要考到佢地識點用個ai 之餘,仲要佢地識果樣學緊既知識。 最重要既係個課程評核準則,要設計到分辨到啲學生,佢哋只係識用AI,定真係識個課程內容。 我覺得唔係咁易做到,同之前推dse 一樣,冇十年 八年時間唔會做到,現階段禁咗先會比較好。

而家一早有呢個方法,叫考試
最多open book但唔可以上網
唔明有咩要諗十年八年時間
而家仲大把小學生學珠心算
即係叫大家抄到抄得有技巧
出嚟做嘢有邊樣嘢唔係抄返嚟,有幾何啲文件真係由零做起
屌你繼續自曝其短
一早就講話大學禁用係想杜絕直接抄嘅風氣,其他界別可以用,好多工都可以用,我好建議某啲工種用添,何來古板呀on9仔係你哋上面班友講到成個香港唔比用,又話退步又話守舊痴撚咗咁咋
做到
有標準答案佢就做到
好似求職信,辭職信呢啲
個個都係上網搵template嚟改
只係AI可以幫你連改嘅時間都慳返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞