新加坡鼓勵學生學用 ChatGPT 教育部:就如數學要學用計數機

270 回覆
750 Like 9 Dislike
早就講,而家學生考試應該係容許一邊上網搵資料一邊考。

新世代已經唔係公式教學,更加唔係填鴨教學。 問題要係開放式,無固定答案。
其實 AI 肯定會成為世界趨勢
你唔跟 故步自封 只會比人淘汰
跟本唔輪到你揀
連Uber 都 ban 的地方
係咁上下啦
除非你控制到全世界都唔用架姐
如果人地個個都用
你自己唔用 唔比個社會用
其實係好on9 的一回事
問題係啲官無比人淘汰 只有試新野衰左而比人扣分無得上位

睇下個史前科技易通行都攪到一獲泡就知
而家講緊大學喎
呢個趨勢過多十年香港會明顯大落後
出面個個熟用AI, 香港仲on下on 下
嗰啲叫做對數表
香港政府好驚人唔搭鐵, 走哂去搭私家車/的士. 呢層唔關接唔接受新野事.
都講左係一件工具,係呀,你唔用計數機個人心算能力好快呀,然後呢?一如AI繪圖咁,你純畫師你唔學唔利用你咪準備失業囉
真,就好似防疫咁,全世界都一早放寬,回復正常,香港仲玩緊小學雞安心出行,逼人打疫苗,恐嚇市民
好似話政府 都係的士牌到 賺好多
廢老好嬲好嬲
當年我地做report做到死
所以今日都要D後生一齊辛苦
睇下香港疫情處理,慢過全世界以年計 。
將來科技發展上,比人封,封人地,自己反應慢,再加上要層層請示……
一大堆限制下,自己出唔到人才,出面無人想來,香港好快退出世界舞臺。 變回小漁村
ChatGPT係雙刃刀,明眼人啦
有用過Chatgbt就知
無論學習定工作
佢已經將成個效率提升到另一個層次
講緊我本身做嘢draft封letter要半個鐘
依家用3分鐘已經做完
寫essay諗pt要好耐
依家5分鐘已經有哂方向點寫
我自己就將佢當係一個免費tutor咁用

而且ban嚟都係on9
Ban完佢地就會唔用?
迫學生維持低效工作模式咁弱智
同迫學生唔用得計數機無分別
應該要教學生點樣正確使用
而唔係ban左佢
港共=垃圾
星仔好進取,越小國越靈活,諗起以色列
人哋咁先跟得上時代㗎嘛
屌你香港真係落後地方嚟
計我話其實要開埋班教人問嘢
Chatgpt 做唔做到奧數題目
你去圖書館/GOOGLE/問人, 答案都唔一定岩嫁
答案仲會隨時代/教師而改變
用chatgpt 既好處係冇左"學生記錯"呢個問題
哦,你睇下玩IT 政策果d 咩年紀
問下佢地有咩意見
以後做野叫chatgpt跟格式寫email,另一邊叫chatgpt summarize 封email
我覺得學校用唔用得chatgbt應該視乎學生應該要培養既能力會否被chatgbt既應用而退化
Chatgbt 佢中英文學習能力好勁 擅長寫文,邏輯推理、分析
應用左之後會唔會令學生相關既能力普遍下降?
我就覺得應該整個學校版本既chatgbt,正係能夠做資料搜集同整合,即係比較高階既搜尋引擎,唔會顯示分析同推理

用計算機類比 運算技能我就覺得退步都冇咩所謂既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞