新加坡鼓勵學生學用 ChatGPT 教育部:就如數學要學用計數機

270 回覆
750 Like 9 Dislike
XGDX自己on9
你都要識問問題先得到個好答案
識問問題已經係一個哲學思辯
大撚把學生不求甚解直接抄,有得抄就得呀,而家大學生都會咁,不過paraphrasing咁解咋。望下現實問題先啦。
直接 not available in your region
科技嘅反面唔係耕田
美國日本嘅農田用好多高科技機器去提升效率增加收成
香港:一分耕耘 一分收穫
新加坡:鋤頭2Q 賓周都損
撇開chatgpt係香港正常途徑係用唔到呢點之外
用唔用 /點用 AI tools 係教育同學習上係好值得討論
例如
1. ai tools資料真確性 以chatgpt為例目前都仲會gen啲唔準確資料俾users 而學生未必有能力分辨
2. Ai使用方式 如果係工作方面話ai可以提升工作效率 應該冇人會特別argue
但教育方面 例如做功課都完全用feed啲題目同資料俾ai 咁就某程度上失去左自己分析 理解 整合 再output個過程 未必完全係好事

用ai一定係大勢所趨 但點用 特別係中小學程度 就要好好規劃下
好老屎忽思維
少做少錯,唔做唔錯
最後原地踏步
正確比喻應該係
外國搵機械人協助耕田
香港仲靠農夫拎個鋤頭係咁鋤
全世界講緊點「應用」,香港講緊點「應對」
過幾年差距可以多廿條街
就好似啲古帝國唔進步比新興霸權打敗咁
用弓叻呀千其唔好學用槍
用計算機真係好撚易理解,見到中六 (-2)× (-3)都要撳機,sin30唔知係1/2,solve x(x+3)=0 會拆括號再撳formula 01,呢啲咪靠計數機嘅後遺症囉,屌你乜春都唔識唔好學人講教育啦仲要拎計數機嚟講。
變化變化,變化完D老屎忽仲邊有飯食
當初計數機出㺺電腦出現
互聯網出現
搜尋器出現
即時翻譯器出現嘅時候
都有啲守舊古板老屎忽講過同你一樣嘅嘢
如果個個好似你咁
學生睇怕仲係用緊算盤毛筆
返學袋住幾十本參考書
香港應該係創科果邊支持
然後轉個頭就搵人踢曬啲用chatgpt嘅學生出校

好似當年uber咁
所以話你咪on9
未有成熟嘅技術同完善嘅配套,block咗佢先係好正常。

暫時利少於弊,所以block係正常,
就媽好似疫苗咁,全球都好多國家打但無乜數據係咪應該跟撚哂去打?定係要認同全民強制3針係德政?
中肯
但好多弱智做緊Ai角色嘅野
跟住仲要以為自己好叻
反觀香港
日日嗌口號
真係玩完
你啲理解能力真係好弱
我講緊未成熟,睇到壞處較多所以唔用住係正常,而唔係拒絕呢樣嘢出現。

有新嘢就衝哂去用就叫唔古板守舊,
唔怪得咁多你哋呢啲盲目追求新嘢嘅on9
用緊就唔批評得政府思想老舊?
就係用緊至覺得政府套論調垃圾,你啲思維邏輯仲衰撚過你口中嘅IVE學生
你都識講未成熟
明明大家仲摸索緊點用
你就蓋棺定論一定係利少於弊
好有90年代老屎忽嘅high tech揩嘢
Low tech撈嘢feel
小小嘢?笑撚死根本大撚把,所以點解要去到中二或者中一下學期先用計數機,係有原因,點解唔小學就用呀on9仔。

駁唔到就話小小嘢咁撚似垃圾中共思維嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞