新加坡鼓勵學生學用 ChatGPT 教育部:就如數學要學用計數機

270 回覆
750 Like 9 Dislike
呢啲真係廢人思維來,淨係想無腦抄唔識思考分析
唔做先頭部隊就肯定落後於人
香港應該衝出嚟全民3針疫苗
凡事都要做先頭部隊,唔係就會落後於人!

人地講句鼓勵但如果無實則嘅配套指導,就好似掉部ipad俾個小朋友自己玩就算,而砌個課程去配合ai學習,要需要時間研究,唔係有得用就衝哂去用就叫做進步。現階段大學講話唔比用正正就係呢個概念,因為實比人濫用,但你睇清楚,係唔比人用係功課上面,而唔係唔比人研究呢舊嘢,何來你哋講嘅古板不思進取?
共產黨而家應該落左 Order 叫騰訊 百度快快手整個中國版chat gpt 出黎
所以咪話你唔識囉唔明就唔好覺得自己好醒先得㗎
所以冇料嗰班咪被迫留係香港
有料既咪移哂民去荷蘭
黃俊彥又中
第一點,當抄得一模一樣時未0分囉,唔違規但拎份0分既功課會有意義咩?至於點考驗用AI都要本身有學科知識先識問識揀答案,呢個就係考驗教育界點去調整個課程令份功課有呢個效果,禁左唔親身去試會咁容易搵到答案咩?某程度上大學唔係就係學呢樣野咩?只係個工具由以前圖書館到電腦再到互聯網而家最後傳到AI之嘛
但80年代啲學生數學好勁
Pure 同Applied Maths 讀得好輕鬆
On99 HK
港大?
首先我冇講古板
其次一個係隨時可變既政策同打左就無得變既疫苗我完全唔見到可比性
最後人地鼓勵得就冇可能冇配套啦
唔通俾你帶計數機條題目仲會問你1+1等於幾多咩
教學模型既野你唔試行邊有咁多數據俾你研究
試行一季出黎效果真係搞唔惦再禁又有咩問題?
基本文書可以交晒俾佢
啲文筆好過唔少普通人

記唔記得 google 美國版可以AI語音幫手訂位/叫外賣
即係 AI 再發展,好多櫃檯服務都可以取代埋
學珠心算真心on9
見你可以理性討論我都認真啲

但而家係講緊係禁用係功課上而唔係成個教育界唔比用,你要試行可以從課程設計嗰面著手,相信香港都會有人做緊,只係教育局對此事未有反應姐。我係好同意呢樣嘢值得研究係教育上,但現行制度下,禁用佢嚟做功課,亦係理據十足。
個程式其實係個網頁黎?冇apps既?
冇人屌澳洲?連登已死
50年不變
我就覺得現行制度禁做功課
一來實行難度太高廢時失事
二來大勢所趨遲早都係咁行
不如早啲一開始就起源頭落手嘗試適應
試左一季真係覺得未搞得惦先禁用1-2年
俾緩沖時間實行課程改革
好過一開始就禁
其實香港好多學校都填鴨唔識教思考,加強唔到相關既能力,一個唔識思考嘅學生要用思考去思考點樣去提升自己思考嘅同時仲要趕住做好份功課,到最後有唔少變左用左d 時間去思考點樣去抄
共產黨港共政府 根本唔想啲人咁叻 一陣叻得濟 搶曬佢啲資點算
當個明下背後個原理都ok
小學可以用計算機?
當其他國家用緊電腦計數嘅時候 香港仲係撥緊算盤
可能人地少用唔記得,拎d 時間去左做其他野,例如試點用chatgpt
起碼唔會心情唔好屌客
蠢到呢 講你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞