新加坡鼓勵學生學用 ChatGPT 教育部:就如數學要學用計數機

270 回覆
750 Like 9 Dislike
一早話左, 成班新加坡間諜在香港.
金融. 醫療, 教育. 各行各業無處不在.
「最重要既係個課程評核準則,要設計到分辨到啲學生,佢哋只係識用AI,定真係識個課程內容。」

將AI兩個字換成google/上網問/抄其他同學都得
解決方法咪一樣都係用考試嚟考核
真係唔知你唔明啲乜唔知啲乜
你唔明我既意思
當本身已經suppose你抄你問ai 仲點解要分呢
本身個比分重點已經去左你點改果少少黎表現學科知識
當然我都知唔係話咁易既事
訓係度都贏唔係無原因
撇除佢以前嗰啲乜嘢超自然嘅片
我覺得今次佢講AI同人類要點面對AI發展講得幾好

https://youtu.be/7uljoeHgN4g
有人偷用計數機,唔等於你要開放同重新設計個課程俾大家都用計數機。

你應該要考慮下每個階段學校究竟想學生學到啲乜培養啲乜。所以好似小學唔俾用計數機,中學就俾用。

至於唔思考呢個問題其實就係最大問題,你個課程係想培養一小撮精英,定係照顧所有水平既學生?

基本上會偷懶既學生就係主流,呢啲係人既天性,有幾多個學生真係乖乖地咁利用果啲工具去輔助自己學習。 依家就係大部份學生都唔會真係咁乖咁用呢啲工具,會自動自覺好似你講果做既學生只係小部份。

你實會話,依家就係要教育界設計個好既課程去避免呢啲野。 大佬唔好咁天真,你咪試下設計啦,你教補習想叫個學生準時交功課都難啦,考慮下現實問題啦,現實唔係做通識卷咁up兩句就搞掂。

你話新加坡會用,我都想知佢點樣俾啲學生用,係咪真係中小學生都可以用
澳洲都禁喎
其實冇衝突, 最擔心既assessment公平問題可以透過close book linear exam解決。

平時學野咪當多個途徑。

group project抄襲問題係解決唔到, 通識份垃圾project試下將全港所有candidates既work做comparison你估吓幾多有抄襲?
咁其實你已經認同左我啦,點解dse數學有咁多marking pp都咁少level 5 ,得around 10%人 (假設咗唔係拉curve 先)

因為果9成人根本冇心學囉,已經唔係勤力,你俾個再容易啲拎到答案,容易啲抄答案既途徑佢地就死得啦。

唔係依家都有人抄,所以俾佢地用埋AI 都冇所謂架。你係要增加佢地抄功課既成本同門檻,咁佢地先仲有機會學到野。

以我既理解啦,學校既重點應該係想所以既學生都學到野,唔係單單考試分個高下就算。 除非你話你鍾意精英制啦。

都係果句,個個都係好學生勤力向學既話,明咗個原理先用既話,我支持用AI, 但以我觀察,連大部份大學生都唔係咁既人。
其實take咗會知咩
學老高話齋,唔接受只會成為失敗者
隨時連係咩黎都唔知
安心出行
八段錦app
無錯,因為主子答案先至係一定啱,所以香港班太監唔會比你用有可能唔啱嘅gpt。
HK no IT
睇完呢個post 就知香港無得救

啲工具整出來就係要來用啦
咁驚啲學生濫用
不如用返四位數表計sin cos
可能bu覺得 turnitin 會捉到
依家就係講緊禁AI 用係考核同功課上面。

新加坡話當AI係計數機咁用,即係考試要用,做功課要用,啲題目都係假設要有AI幫手先做到。

你依家同我講考核果陣照舊時咁做,咁咪同我立場一樣囉。

你平時鍾意拎隻AI 點玩,真係拎隻AI幫手溫書冇問題架喎。
炒功課都唔會戇鳩到逐隻字跟足
你用chatgpt都唔該用得醒目啲咪得
澳洲同中国香港榮登 Nanny State榜首
國家安全緊要,呢啲唔得閒理
用緊chatgpt學python
好過用search engine睇youtube或返學教
你自己又有無用過openai 呀, 講
做埋啲柒嘢仲衰過無做嘢
唔係人哋有遠見,係特衰政府弱智!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞