新加坡鼓勵學生學用 ChatGPT 教育部:就如數學要學用計數機

270 回覆
750 Like 9 Dislike

香港大學早前發聲名指禁用 ChatGPT 幫助完成作業,不過新加坡教育部(Ministry of Education,MOE)正為學校及高等院校的教師發出指引,談及如何透過 ChatGPT 等人工智能工具,來加強學習。

新加坡傳媒報道,新加坡教育部長陳振聲上周指,教育工作者之間有討論小組,探索人工智能工具的使用。陳振聲提出:

- 陳振聲把 ChatGPT 比喻成學習數學要學用計數機一樣
- 不過學生要先擁有基本概念和思維,ChatGPT 才會成為學習的好工具
- 新加坡教育部也指導學生負責任地使用人工智能工具

不過,ChatGPT 在教育、出版上亦大受爭議,除香港大學將使用 AI 幫助完成的作業一律視作抄襲外,澳洲多個州份亦禁止公立學校使用 ChatGPT。
又贏
或成最大贏家
根本係大勢所趨
香港呢?
真係好有遠見
香港政府d小農dna出晒黎
好似幾十年前 仔女心算快拎出嚟炫耀咁
屌你老母依家講科技 你仲講耕田收成好
香港科技落後人幾十年
等下啦人地玩完開始玩其他野個時就到香港玩
香港is China
你問習大帝啦
?GPT答案唔一定啱喎.
所以最後都要個人分析佢的回應合唔會理岩唔岩
比人ban左
Asian don't use calculator. I can smell the failure
同新加坡比
好似堅持要仔女用算盤先叫識野
另一個父母要仔女學科技學變通去創造
唔講猶自可 一講前者陣廢老味出晒嚟
ChatGPT: 跟據你所在地區的法規,回答已經被屏蔽
算把啦
香港比人block咗
用嘜
香港真係好落後
香港班人真係弱智
香港 不思進取
似啲敗家仔二世祖
諗住食老本食一世
班既得利益者唔想變維持優勢就算
全世界點變
喺呢度就冇事
正一陀鳥政策
呢個就係要學嘅嘢
就如你交託一件事俾下屬做
佢做完你要識 verify 佢做嘅嘢係咪可信任可採納
最基本就係做 cross check

AI expert system 一樣
除咗要識得點樣準確將問題 feed 入去
就係要識得 handle 佢個 output
香港仲係填鴨學埋d 2手野
2手都唔緊要,又唔係深入
Ai可輕易取代
元宇宙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞