新加坡鼓勵學生學用 ChatGPT 教育部:就如數學要學用計數機

270 回覆
750 Like 9 Dislike
咁最後邊一邊個競爭力會高D?

其實AI對教育既影響係咪要再做下研究先呢?
持開放態度咪算,亞洲學府現階段夾人用,或者唔比人用咁極端

BTW, 香港政府唔比用,其實係ChatGBT考慮左政治環境Ban左XG,但港共就話係我飛你,唔係你飛我 VV
重點
Google 下先知原來浸大都限制用

Hong Kong’s Baptist University bans students from using ChatGPT for class work

In letter sent to students, university warns students they will commit plagiarism if they take words or ideas from other sources, including ChatGPT

https://amp.scmp.com/news/hong-kong/education/article/3211169/hong-kongs-baptist-university-bans-students-using-chatgpt-class-work
禁都冇用 第日會好似Google 咁冇得唔用
唔好話ChatGPT 廿幾年前出嘅Google就咁一個search engine都大把人根本唔識點用為之有效率
80年代中學要人手計sin cos tan
支那都未俾人用Google
香港真係要變第三世界
其實都係思考方向嘅問題,新加坡第一時間諗點樣運用,點樣增加效率
香港就係諗會唔會影響中國,會唔會影響嘅得利益階級,點樣應對呢種令社會發生變化嘅洪水猛獸

開頭唔准用好正常
教識新一代點樣運用當代工具去解決問題
所以佢哋話學嘅意思應該就係包埋點去handle 呢啲case
香港最唔鍾意嘅就係變化
唔識用就乜都錯㗎啦

好似計數咁,比部機你,問題都未識解有柒用
所以咪要靠人去分辨囉
判斷力係宜家人類唯一仲有用嘅野
其實同當年Google Search一樣, 反對既人話啲學生唔去圖書館查資料係邪魔外道.
腥港:係一個挑戰
香港啲官都唔係商界空降. 好難叫佢地追貼潮流
玩過app版本既,不過我鐘意問哲學問題,我覺得佢好隱惡揚善
亦好應同你話對routine工作係極大影響,
可以話係繼工業革命,電子資訊化,互聯網之後既重大變革

但想討論既係,
將AI參與教育,用AI同唔用既教學方式會完全唔同,呢個係第一樣可以討論,
第二樣就係,用與唔用既學生,邊一邊會更有競爭力?
用既學生就一定輕鬆好多,但唔用既學生既能力一定差好多?

算啦,一陣問下ChatGBT,睇佢點睇

最簡單叫佢寫封email, 真係可以逐個位叫佢執
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞