新加坡鼓勵學生學用 ChatGPT 教育部:就如數學要學用計數機

270 回覆
750 Like 9 Dislike
洗乜政府鼓勵先用. 你係聰明老早就自己用緊chatgpt 再自己分析做功課啦

又要話政府無能,又要怪政府唔鼓勵你用. 咁你咪即係無能過無能囉連登仔. 讀IVE 真係合理結果
教育就係教你點樣正確現有知識
依家叫人背書其實係考人背默能力
考試考你記憶力高低, 唔係運用能力
又俾人贏多一鑊
嚟緊人類唔使返學學嘢,乜都直接問AI
又睇住香港嚟打
你都要學點樣用個AI,分析佢係啱定錯
奧數個設計唔需要人人識,你係叻,學校自然會推薦畀教育局由專人培訓,再篩選最好嘅代表香港比賽。冇記錯每年會由200個數學尖子,經三round 篩淨8個代表香港。

份試題深到嘔電,1題分3part,每題28分,只有5題,總分140分。據聞第一輪個mean 係5至6分 out of 140。

但係如果你真係咁堅,可以代表到香港出賽,都等於可以攞到google 聘書。
腥港要出動黨安法先
而家技術未成熟先話要分啫,過多幾年可能唔使
你想像下兩個情況
一個情況係抄開功課碌過4年
一個情況係你自己去搵AI啦
後面果個對學生既難度係咪比前面會高左好多?
點問點揀點搵AI有冇錯都係要啲學生自己面對

當AI係理所當然時學校睇既地方就唔會再係答案本身,即係小學你計1+1=2會有分,啱晒拎100分,上到中學你剩係1+1=2會係0分咁既情況
真 過曬氣先黎搞
個雞棚都拆埋
ai 咪即係外掛, 你唔用出面大把人用
打online game就話quite game, 現實就係大家一齊用, 你唔用係你on9
咁正常人都要分啲嘢啱定錯
你睇新聞都要fact check啦
容乜易俾個AI gaslight你
總之做嘅嘢同香港相反就贏
個人經驗

我記得我小學做數學功課加減乘除果陣係真係自己用腦做,唔用計數機,啲同學返屋企做功課就個個偷用計數機

結果一兩年之後啲人數學好廢,我就諗得好快成績好好。

中小學呢啲打基礎既地方,真係應該用少啲工具會好啲

至於大學,你都識講全禁都會有學生照用啦。依家係逼啲大學生抄都要抄得smart, 咁起碼抄既過程都學到野。 如果你真係officially 俾佢地用chatgpt, 即係俾佢地攞正牌搬字過紙姐,你要知道,香港大學生好多交到功課就算,讀大學真係為玩架咋。
諗起以前話大學生用wiki做assignment
咁你直quote wiki唔睇reference抄錯野咪肥佬lor
你用wiki幫你明左件事,之後睇返有關reference quote返咪得lor
禁用AI不如禁埋Google返入圖書館影paper睇啦
以後識問問題先係勁
新加坡真係贏唔只九條街。
好難講
佢用類人邏輯黎run
有可能有錯本身就係呢種AI既特性黎
因為人腦做野諗野就係肯定會錯
佢錯既原因係train既方向錯左/資訊有問題/邏輯有問題暫時好似未見到有人講有答案
如果本身邏輯有問題就再成熟都會有錯
再嘈bam 埋vpn
呢度好多速食撚嘅廢物
就好似啲中學雞唔識睇篇英文將成份google translate應付咗就算,對英文零提升。

或者大學生上網google搵料再paraphrasing做篇paper一樣。都係廢柴嘅表現。

靠chatapt就會做就更多呢類嘅廢物,因為一定比人濫用,仲要答案趨向單一,阻礙創意發展,係教育角度睇,未有成熟嘅技術同完善嘅配套,block咗佢先係好正常。

新加玻鼓勵人用你估無引起學界激烈討論?佢地都要有啲政策去配合,而且成效未見,上面成堆on9吹噓,香港大落後唔係因為無用chatapt,而係政治環境成班懵撚
Let’s say 考試結果出黎,真係成績普遍下降,點算?

第2點即係你高中就唔比用,初中就比用?當假設你前提係岩,既然你都係背model answer, 洗咩用chatgbt?

第3點 偷偷地用同官方準許用就2件事黎既。
炒咁啲教畜,正呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞