新加坡鼓勵學生學用 ChatGPT 教育部:就如數學要學用計數機

270 回覆
750 Like 9 Dislike
明明係比人block
又要扮block番人轉頭 執番個彩
google啲嘢都唔一定啱㗎,咁仲有冇參考價值?
佢地政府真係醒
總之普通人就塘水滾塘魚,跟手送自己人出去投資和享受ChatGPT嘅好處,又係自己利益最大化行先
工業革命,電子資訊化,互聯網
最後邊啲國家領先邊啲國家落後我諗唔使講

邊個開始先就邊個跑贏人,
人哋就一邊用一邊分析好壞再修改政策

如果先唔用,係一個唔用AI工具嘅前提下
又點樣真實分析到真正實際好同壞
所有嘅推演都係模擬性
永遠都係紙上談兵

但一邊用AI一邊修訂政策嘅國家
先至可以因情況做改革
做到所謂真正嘅快人一步
ChatGPT啊弱智
Ban嚟話畀人聽佢哋有做嘢,不過好似係人哋唔show你先其他嘢明眼人都知
有汽車
有吊臂
有GPT

其實係生產力勁左
高下立見,乜人係有遠見,睇到將來。又有乜人淨係縮埋一角,以為自己好醒?
this is china .jpg
呢啲真係有遠見
而且用CHATGPT都真係要學同埋有相應知識先用得好
例如我屎忽痕問左下面呢題

睇完答案笑左出黎
如果有人做讀書報告照抄出黎就柒到要俾人貼堂
用 linux
課程點樣設計可以完全避免學生唔用腦思考 正係照抄chatgbt交功課既可能性? 功課就係要逼你思考,加強你相關既能力,宜家比ai 做晒,唔會令相關能力下降?

當然我唔否認chatgbt有可能令學習效率提高,但同時我既concern亦不可忽視
笑撚死
香港rip
chatgpt只係輔助
你如果對個課題零認識照抄黎交功課
對學習冇幫助
覺得低階禁用
中階視科目特性開放某部份
高階全開放
香港學生識用乘數表
chatgpt 2+2=5
計數計日子用google / wolfram alpha 啦
所以要用個腦過濾
- 不過學生要先擁有基本概念和思維,ChatGPT 才會成為學習的好工具
- 新加坡教育部也指導學生負責任地使用人工智能工具

根本香港同新加坡啲學生質素都唔同,香港大把大學生以前已經抄開功課,讀完成個degree乜都冇學過咁,玩足4年,你覺得佢地乎合到上面呢兩個條件?
用Ai vs 唔用Ai , 邊一方嬴面大D🤣
無論問同學,問老師,查書,查google,
點都唔會有個方法100%啱架啦聰明
人哋又唔係鼓勵你全部照單全收
啲落後思想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞