第一次睇「試當真」……真係尷

474 回覆
1732 Like 378 Dislike
香港人品味差食開屎第一日先知?
Mrbeast有買版權喎,試當狗呢?
偷人野仲話人難服侍,話比人打壓創意
仲無恥過支那人
2023仲睇試當真真係out out地
你話無用咪無用lor
豪哥我哋幫你繼續引戰
https://youtu.be/HbLIdR_YAyE
曲線打手啦

你真係覺得冇分別?

Mr Beast係借用咗Squid game嘅遊戲設計同場景設定咁大把
就係咁撚大把
搵咗一堆人去「真實」咁玩返晒啲遊戲
而且剪接節奏明快冇刻意去搞劇情
玩家雖然玩輸唔會死
但贏咗有超鉅額獎金足夠motivate佢哋落力博命玩
玩家投入觀眾投入,剪接一啲都唔拖

而試當真squid game都還好
只係借用設定同場景服飾
無刻意喺道搞呢搞路刷劇情專登「還原」成套嘢
最多話扮死嗰吓有啲尷
起碼個比觀眾見到個真實性

而呢套真實性同投入度都極低
得locker同陳柏宇感覺到係認真玩投入啲
其他阿慈同個唔知咩校花都係有「任務」在身,要準備搵位入廣告
要配合導演個劇情進度咁
又有劇情破壞遊戲性
剪接節奏差

hello我係講到有咩問題㗎
「香港做嘅就屌咗先」根本係你呢啲白痴仔setup嘅稻草人
其實佢地都幾癲,抄到一模一樣,中間加啲廣告就叫嘔心瀝血大製作,你話笑死唔笑死
所以你柒片同正常片比例失衡導致觀眾流失咪channel問題囉
咪QC嗰個好大問題囉

唔好意思你講咁多嘢都好似無反對我個point喎
創作者拍既片 唔係佢既idea 唔通係你既idea?
咁你講到你同我都唔定義得咁討論條撚咩
因為佢真係去玩遊戲,無劇情又點會好睇?
重點係贏咗無奬、輸咗又唔洗罰
啲人咪唔會認真去玩,咁拍出嚟就更悶更尷尬
去到尾,啲人認真返啲,效果咪又緊張返小小
整體嚟講呢條片完全唔合格 40/100
50分係俾神還原造型,特別扣10分因為浪費咗我40分鐘時間

建議:
條片剪短一啲;有現金獎俾贏咗嘅演員
原神還原
我都係第一次睇

我諗得佢依家班FANS (00後?) 會覺得好睇, 老D果D覺得無聊, 10後大過左會覺得過氣無聊都唔會睇
屎當真都叫藝術創作?
由一開始已經係Ed左抄右抄既屎橋
變既唔係屎當真 係你地
最大問題都係當初扮哂有電影理念想話比人聽自己唔係一般YouTube channel(游學修本身apa出身根本睇唔起YouTube想與別不同)但最後已經偏離哂當初理念 最慘係班fan屎都係同佢一樣以為自己好有品味好有學識 一條左抄右抄惡搞二創既短片仔當正係世紀大電影咁寫影評又講咩場面調度 唔想笑死人就從頭學起 睇多兩本書啦香港人 好撚失禮…
睇完覺得係同期望有落差
原著idea 有加埋劇情當故事做
但要100%當係遊戲咁做,根本好難拍得好睇

如果你要我好似睇戲咁比一舊水入場睇
就一定屌到上天
但免費娛樂就算鳩數,唔啱睇咪睇第二樣
你如果真係唔鐘意,開呢d post 只係幫手推高佢地曝光率
免費幫佢地宣傳
劇照神還原咋
屌那星服裝上要還原有幾難姐, 對住原版去搵衫 / 造衫之麻
你又要標榜自己神還原, 玩起上黎d角色演繹原來唔係還原到原本個神髓架喎
我覺得佢有d位的確係幾好笑嘅, 睇豪哥點柒之類
其他位, 不論係賣廣告方式, 玩遊戲嘅內容, 好撚垃圾
成班傻鳩以為自己好好笑
但條片下面啲留言全部都讚到仆街喎
又講邊個好好戲 又話邊個果個short表情好

究竟呢班淨係讚好既係咩人
我想同巴打你互含
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞