第一次睇「試當真」……真係尷

474 回覆
1732 Like 378 Dislike
岩岩睇左「今際之國有J」,係我第一次睇試當真既片

都好失望

唔好笑、完完全全抄、無二創過、唔知佢地想點、演員唔投入遊戲、不停Close up植入式廣告………

都幾尷尬

浪費左我40分鐘

Read
點?你唔同意?

講下呢條片有咩賣點
咁弱智都有
唔好睇仲睇晒40分鐘
隔離post 成班打手互含
豪哥重未訓? 咁得閒開 post
睇過Trailer係幾吸引嘅
但之後睇咗一半就閂咗, 太悶
To be fair,我會睇晒先Comment

Eg 殺手廢J都係臨尾先好睇
佢地講到咩賣點?

想學野。
最尷尬係有人覺得佢哋好笑
另一例子就係mirror
香港人真係一代不如一代
其實佢哋喺邊度請咁多茄喱啡玩遊戲,又肯出樣
每個$50個鐘都唔少錢
飛住睇,主要係因為有陳柏宇先睇,但係無咩新意
人哋就係追神還原+跟原著試下玩,你就屌柒人哋抄
果然唔中意一樣嘢就會連優點都變缺點
抄當試
利申非fans亦非Hater,
純粹冇乜嘢好睇咪睇吓咁嘅心態,
都算係由佢哋一開始,
到後來成軍甚至去今時今日⋯
覺得係差咗,
呢個問題亦都可以係做Youtuber,
或者可以叫「從事藝術創作」嘅通病。

簡單講,
因為一開始可能會好多橋樣樣都想試,
但一到後來,
回顧返之前好似乜嘢都試過晒,
再搞依樣又唔係嗰樣又唔係嘅時候,
就發覺原來已經技窮冇乜新意,
呢啲永遠都係一個Loop。

但係累積咗咁長嘅時間,
始終講到尾都係門生意,
又要有廣告又要呢樣嗰樣,
做出嚟嘅作品有人批評有人彈,
但係亦都冇理由唔做,因為唔做邊度有錢,
所以變咗開始有少少係為做而做。
咁快就技窮,係因為呢班Youtuber本身無受過專業訓練、無讀過相關知識、無浸淫過。

簡單講就係一班業餘人士、比中學生搞話劇好少少咁。

你幾時見過杜其峰、林夕、Beyond、林海峰、查良鏞、林行止等等咁快就技窮?

專業既藝術人士既職業生涯長好多。因為人地個底夠厚、有地有好多料可以慢慢滲出黎。

我敢講所有Youtuber都只係霎眼嬌。
唔係話唔幫你,但話唔好睇但又睇足40分鐘…好難幫得落喎
唔好睇既4分鐘都熄左啦
打手唔係咁做既豪哥
造型神還原我認同

咁你擺Pose拍硬照就可以了

個遊戲劇情抄到一半一半,只掛住賣Sponsor產品,好尷尬
許賢同豪哥係明顯技窮冇晒創意
4分鐘就熄機?我又唔會咁快下判斷。

就算王家衛拍重慶森林,最精彩都係後半王菲,而唔係前半林青霞。
間接證明Youtuber(唔單止試當真)都係不學無術既人

一個二個料唔夠,好快乾塘
利申有睇,而公平咁講,都係開頭出現過3次,何來掛住賣sponsor
果三次唔止Close up個雪櫃

直頭搵演員正正經經讀晒卡片上既Script

同埋條女拎住個產品係度玩遊戲

係,後尾無影果個產品,因為好明顯佢地係計住出鏡幾多次、收幾多錢贊助。
咁講真後期食雪糕冇影響過劇情發生,就算頭3次出都係要講script,合理呀大佬,畀咗錢賣廣告,但後面已經冇賣,你係都要當佢係全程賣廣告冇計喎
唔夠料其實唔緊要,youtube就係玩速食快餐搞下笑就得
弊在佢哋以為自己仲有好多料(尤其佢哋大老細),唔肯重複做啲受歡迎嘅嘢,要不斷玩新嘢去證明自己,咁就奶晒嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞