歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (176) 我就係模型!!哦呢娃Model!!

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
咪撚講
rg 果d膠
用個夾夾住一個星期上色加乾
然後有一排牙印係上面
on9膠黎
路線大家唔同無得講

人地以偏概全就緊係佢問題啦

下面巴打提到既夾口同c扣

如果大部份夾口都可以做到裝甲縫咁就緊係好啦
但係依家 都有一部份左右合/夾口係難處理既位
要做無縫真係好惡搞

C扣 對會做無縫既人黎講 相對上咪輕鬆左
缺點就係 無力 (但係我自己/上網睇返黎 好多人關節位做無縫 都會選擇自己剪做c扣)

咁佢事實係方便左入門 唔會令到件事好複雜
同時的而且確 忽略左進階既玩家
但好似我上面咁講 都係因為玩家對個樣野有追求
而要改變佢原本既野 食得鹹魚抵得渴

當然啦 我都講淨係玩過bandai
所以其他廠 有咩做得好過/差過佢 我都唔知
我都冇上個啲
啲人都唔屌得既
串兩句就踢人走
小鳩氣到
當有一日你走去試其他廠
你就會明點解會有依張圖(好似係
你俾人踢係抵架wor
叫人砌下其他廠
唔好做炒狗 唔好支持炒狗
都比人踢
唔係炒
係幫你買
多咗果啲係辛苦錢
我岩先行開xxx,見有xx返左十盒貨
怕其他谷友遲收工買唔到幫大家買左先
一隻自用其餘290x1 (價錢牌貼住150)

爛投訴有炒狗
版主:價錢唔超過一倍唔算炒
如果你淨係玩過笨大又冇深入其他模型技巧
建議試左其他廠同自己試唔同技巧先
你試砌爛一隻模型勝過你問一千條問題睇一百條片
你得對素組笨大既認知又要問深入問題真係好難解釋到比你
唔好睇廠
見造型啱就去馬
未有能力去掂

對我黎講 高達對比其他易玩小小
始終佢唔係真實出現既一樣野 就算比例/細節又或者官方比既設定 自己跟唔足都好 起碼有個解釋比自己

呢樣野唔係真實存在 係好科幻 好天馬行空既野
到自己做出黎唔符合都好 個心都好過d

但係海陸空唔同既就係 大部分都係真實存在
有對比就有傷害
個種真實感 係高達上面 唔會捉得咁緊

就好似囡囡模型咁
「喂 條囡夠唔係真人啦」
係 但係你望到自己手手腳腳 都知
唔會得一隻色
衫褲鞋唔講 淨係膚色個種陰影都唔會係機械人上面搵到
變相個容錯率/比人捉既機會都會無限放大

所以點解到依家都淨係玩Bandai就係咁解
事實上佢大部分既模型(以我所知)
都唔係真實既野 所以比較易入手
亦係咁多人話無咁高技術成分既原因
想砌咩就砌咩
咪理人點講
GSC moderoid, 壽屋 都有出科幻系
試多D其他野
其實你唔去砌就唔會知自己去到邊
同埋炒車咪炒車囉 好平常姐
過到自己就得
好似我咁見岩就買 乜都砌下 有乜所謂
砌模型自己睇定比人睇 自己諗啦
海洋堂 青島 MAXFactory MENG Wave 長谷川...
大把廠有出科幻
全部都未砌過
出鏡高就抵你死
見你地玩囡囡 素組無縫
要用膠框黎做 我自問無信心做出黎係無色差

飛機大炮緊加唔洗講
真車個種4k光面 立立令
普通光油 死噴爛噴 係咁磨係咁磨都做唔到

咪退而求其次 玩Bandai撚就
我認同佢係「新手向」
但唔會係上面咁進取既講法
先忍唔住加把嘴
屌 我噴隻嫣紅突擊 白裡透紅
比我噴左做粉紅色 我都會屌鳩自己
上幾個post見有巴打玩六角機牙 都心郁
因為就咁睇相 唔似五星咁奇形怪狀 咁難處理

但係條街唔見有

我用專用油, 白底油都噴到咁
無咩好怨既
唔岩色咪噴多陣底灰再重黎
慘在我有fd會上黎我到
佢地仲搶口過你

你講野我都睇唔過眼
我點可以衰比佢地睇
高手
屌你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞