歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (176) 我就係模型!!哦呢娃Model!!

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (175) 我發力既話我自己都驚呀
https://lih.kg/3302840

無論新手老手,呢個google site都包含左好多有用既資訊

https://sites.google.com/view/lihkg-model

遇到問題可以試下搜尋睇睇有無類似既答案

呢度不論係新手老手, 都一樣咁歡迎
絕對唔係小圈子

乜模型種類都無任歡迎
希望大家互相尊重大家既模型
有模型問題一定會有神通廣大既巴打幫到你

問問題果陣,最好貼埋相,咁樣巴打們會易d 了解你個問題

巴打們貼作品時,
請注明牌子、比例及模型名稱

如果轉貼,貼埋條link就正哂喇
比你搶左1001
我想改個停戰title的
隻新puzzle 好正
有咩花生食
傻鳩先砌模型
你係咪認真先?
係既話我就同你學術討論架啦
我都問左兩次

到底模型點界定

你就係到小學雞

有心既話學術講解就得了 我就係唔知先問出黎
你有時間打出黎 對我 對其他人都有好處
係玩具台講模型就係"模彷外型"既玩具產品
平時講砌模型既模型,
當中既模型就係指比例模型玩具,係依比例縮細模彷外型既玩具
lego 係模型,不過你會叫lego做lego嘛,因為lego係一個獨立玩具設計系統,至少冇得同其他玩具砌埋一齊玩嘛
扭蛋係模型,不過係成品冇得砌,你最多係拼埋一齊玩囉
所以答唔答到你個問題?
我簡單講下理解到既野

「模型」係一樣大既範疇
其中有個別模型比人定左形
就好似Lego 因為牌子名同形狀獨特
所以就好小人叫佢做乜乜模型

咁樣理解有無錯?

咁好喇 調返轉 你地笑稱既「puzzle」
都係模型既一種
就算真puzzle都可以叫係模型

咁你地講笑咁講 話人地砌puzzle
到底係貶低自己都係砌模型既一份子
定係貶低人地同你地做既野唔同?

咪住先,巴打點解你會覺得講佢係puzzle 係笑佢同眨低
如果講一件產品係可以同lego比拼高低既3d puzzle,我覺得係無上讚美黎
定係你先係覺得砌模型係好有優越感果個人
想接觸下電單車模型
有冇邊盒啱新手
同埋3d puzzle
拉花少嘅咪易玩啲
要邊上色邊砌
Tamiya RC166
盒盒差唔多
搵盒你最鐘意嘅入手
留名
喱個你講架咋
一陣嗰啲砌水晶巴黎鐵塔衝入嚟擇你名唔關me 事
割了割了
很久不見,到底發生了什麼事
Nplm
我真係笑到肚都痛
推得咁快
難得有巴打講ak 油
仲想請教下
要擇都擇三森啦
如果有人post 果d 我ok ga wor
我下次買d日本woody joe木模型返黎素組做下傻鳩先
千年積木究竟算係積木、puzzle定模型
說明書無講點砌埋做

但係佢又立體 又叫積木
又係Bandai
https://youtu.be/mdXw09wleuU

幾時再有祭品
傻鳩先砌雷電
造形村唔係賣模型
砌造形村飛機唔係砌飛機模型

係砌緊一轉超越時空嘅旅程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞