[直播/多圖?/北美/文字] 用廿日帶住母親環遊世界

272 回覆
38 Like 13 Dislike
Ellis Islandㅣ埃利斯島

美國移民博物館
聽住audio行博物館 感受到當時啲人為左移民係幾咁辛苦 辛酸
香港 會唔會要集體移民🤦🏻‍♀️

衰鬼 好qq
World Trade Centerㅣ世界貿易中心

911 Memorialㅣ911紀念館
今次係我第二次黎NY 亦都係我第二次黎911紀念館
好奇怪 兩次黎呢個地方 天氣都唔好 都係灰濛濛 令到心情再更加低落
每次黎到呢度望住石上面刻既名 心情都好沈重
今日偶然見到xxxxx and unborn baby 雙眼好酸
911事件係2001年發生 個時仲好細個 我仲記得好多電視節目播播下會停左做突發新聞 我個時唔明有幾嚴重 淨係覺得想睇既節目冇得睇 但大個再諗起呢件事 真心覺得很悲傷
我呢刻既夢想係世界和平
Oculus
個外型好特別 有啲似恐龍骨

裡面好靚 好空曠 望住個天花設計好耐 視線都冇辦法離開 個人好鍾意對稱既野😂😂😂

個背影係我啊
仲有三日係New York
但我個心已經唔係New York鳥

事關 三日後會去 波多黎各ㅣPuerto Rico
我都唔知點解我會揀波多黎各
可能我不留鍾意偏門啲既野?
可能因為身邊冇人去過?
很真係好突然就萌生探險精神想去睇下傳說中波多黎各既小島風情
有冇巴絲去過波多黎各?
有冇建議?😂😂😂
其實我早book左波多黎各最出名既螢光海+熱帶雨林團 仲有ATV
好似仲缺少啲野咁
strong post lm...
strong post lm...

新人喎
諗緊開新po專門講波多黎各

母親前排話想食韓燒
咁岩酒店附近係koreantown
係Yelp求其揀左間評分高既韓燒

母親話未食過Lady M
帶佢黎港女下
New York Public Libraryㅣ紐約公共圖書館
明日之後/spider man乜乜乜都係度拍過

本身冇諗住入 以為要錢
好彩入左 唔係講笑 裡面幾靚
圖書館既每個area啲設計 柱 天花既畫都唔一樣
好有中世紀特色
好岩讀歷史/建築既巴絲黎睇下
New York Public Libraryㅣ紐約公共圖書館
明日之後/spider man乜乜乜都係度拍過

本身冇諗住入 以為要錢
好彩入左 唔係講笑 裡面幾靚
圖書館既每個area啲設計 柱 天花既畫都唔一樣
好有中世紀特色
好岩讀歷史/建築既巴絲黎睇下

帶佢黎港女下

舊朱古力好似好正
反曬光咁

帶佢黎港女下

舊朱古力好似好正
反曬光咁

正啊平時食開綠茶千層
母親話想試下所以叫多個朱古力
唔會太甜 唔會太"紐"(點寫中文唔好😂
樓主係紐約會唔會想去Central Park
我以前成日自己一個係入面行下坐下睇下人表演好鬼舒服
明明好近市區但係又可以好野外咁hea下好正
香港完全搵唔到呢種感覺
樓主係紐約會唔會想去Central Park
我以前成日自己一個係入面行下坐下睇下人表演好鬼舒服
明明好近市區但係又可以好野外咁hea下好正
香港完全搵唔到呢種感覺

聽日會行central park個邊!!!
唔知巴打有冇睇過enchanted! 我對manhattan既印象就係個套戲度黎
我鍾意central park 係因為個套戲入面個角色係central park入面唱how does she know
個種舒服 好正 你會想聽住歌 坐一日
Oculus

裡面好靚 好空曠 望住個天花設計好耐 視線都冇辦法離開 個人好鍾意對稱既野😂😂😂

個背影係我啊

Pmed絲打
Oculus

個背影係我啊

Pmed絲打

Oculus

個背影係我啊

Pmed絲打

黑絲
上次去NY無去果邊啲藝術館 有啲後悔
真心推鍾意睇建築既巴絲黎NY
NY大部份19世紀既建築都仲保留得好好
以下幾個都係19世紀建築 想知NY用左幾多錢維修

Grand Central Terminalㅣ大中央總站

人來人往
好想唱 街邊太多人與車繁華鬧市人醉夜

St. Patrick's Cathedralㅣ聖巴特里爵主教座堂
Oculus

個背影係我啊

Pmed絲打

黑絲

修出黎暗左咋 唔好諗太多啦
上次去NY無去果邊啲藝術館 有啲後悔

之前去左MOMA 一般般
Rockefeller Centerㅣ洛克菲勒中心
上網book飛既重要性 直上Top of Rock 上樓頂睇景 日落睇到天黑

個天好多雲

不過唔落雨真心笑三聲
我好怕波多黎各落雨

Time Squareㅣ時代廣場

我形容比母親聽time square好有香港既感覺但又講唔出香港咩地方同time square似

極力推薦
Chick-Fil-A!!!!!
漢堡包全部都係雞 冇其他肉 但真係好好食 熱辣辣 雞有雞味

個chicken sauce真心冇得輸
聽日主要去行翻生殊羅館+中央公園
隻腳就快斷😂😂😂
日日都萬幾步
我以前試過由5th Street行到去1xx Street
行到腳都斷

不過可以咁樣行又係好正 睇到好多野
我以前試過由5th Street行到去1xx Street
行到腳都斷

不過可以咁樣行又係好正 睇到好多野

😂😂😂
咁你又誇張左 我未優閒到你咁
不過如果有多啲時間 我可能會咁做
時間少 又唔係咁好行NY 不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞