[直播/多圖?/北美/文字] 用廿日帶住母親環遊世界

272 回覆
38 Like 13 Dislike
朝早9點出發
黎到
Utah State Capital Buildingㅣ猶他州政府大樓

大樓內有好多圖畫講述當年摩門教徒點樣係東岸一路向西 黎到Utah落地生根

聽個名覺得似邪教😂😂😂
澳門都有人傳教啊?
我見網上啲資料話摩門教徒好堅持要導你入教

住台灣 佢地好得意
兩個外國人會踩單車
之後同你傾計 有男有女咁
佢地普通話又幾留利
我嗰邊嗰啲還好
未到逼人入教

聽個導遊講會一直拍門 你唔開門既話 會拍到你開門聽佢傳教為止
唉 所以又係我錯啦?!!
母親出門啲壞習慣 唔係一日兩日
我岩岩同佢講叫佢去改 下
佢話 咁多年黎都係咁係生活方式問題

但你出門在外 係咪應該管好自己
堅持你所謂既生活方式 真心係失禮
呢啲唔係生活方式問題 係禮儀 係素質問題
難道插隊係一種生活方式?
你行行下停係度 人地撞到你 仲要人地同你sorry係生活方式?

佢喊晒口話 以後咪唔好一齊去旅行
我真係冇野好講

我真係冇野好講

過左成個鐘 我諗你同佢都冷靜返啦
我媽媽都喺咁 大家講嘢都好有隔閡
其實好多人都喺咁 大家嘅時代都唔同
我媽媽知我硬脾氣 成日都要就我
依個時候我就知道 總要有一方做軟
啱阿 道理的確喺你到 但等佢冷靜再講
會比較好 學你講齋 控制脾氣
我同媽媽感情都喺好好

我真係冇野好講

過左成個鐘 我諗你同佢都冷靜返啦
我媽媽都喺咁 大家講嘢都好有隔閡
其實好多人都喺咁 大家嘅時代都唔同
我媽媽知我硬脾氣 成日都要就我
依個時候我就知道 總要有一方做軟
啱阿 道理的確喺你到 但等佢冷靜再講
會比較好 學你講齋 控制脾氣
我同媽媽感情都喺好好

我冇發脾氣 我係同佢講道理 心平氣和咁講
佢自己係度爆發 係度喊
我為佢好咋 佢如果去到遇到啲脾氣差既人 早就捉住佢鬧啦
佢完全唔覺得自己有問題個下是係最大問題
擔心有一日見到母親比人拍片上網比人批鬥

佢自己係度爆發 係度喊

你咁講又啱嘅 喺屋企人先會忍讓
你好過我 我同老豆老母嘈交時
都一定喺火星撞地球
我仲要喺死都唔讓

佢自己係度爆發 係度喊

你咁講又啱嘅 喺屋企人先會忍讓
你好過我 我同老豆老母嘈交時
都一定喺火星撞地球
我仲要喺死都唔讓

我同佢習性唔同 有時會睇唔過眼 但我從來冇話過佢
如果唔係佢真做錯左 我唔會話佢 我既出發點係為佢好
但佢一直覺得我嫌佢出去少 乜都唔識
但事實上我冇嫌過佢 如果我嫌就唔會帶佢出去見識
基本既禮儀都做唔到 咁仲見識咩

其實老人家都有個習性
唔想被人嫌棄 有時候明明無咁諗
但佢地都會自動FF左你會咁諗佢
即使真喺唔洗幫 佢地都會去做
簡單啲就係刷存在感
同埋老一輩自尊心強 輩分制度較重
覺得 你先20幾歲 仲教返我做嘢?
我都做左咁多年人 洗鬼你教咩
簡單就喺 唔可以用對朋友方式
嚟對老人家 除非佢哋對你百依百順
個心態就真喺咁 依樣好常見

其實老人家都有個習性
唔想被人嫌棄 有時候明明無咁諗
但佢地都會自動FF左你會咁諗佢
即使真喺唔洗幫 佢地都會去做
簡單啲就係刷存在感
同埋老一輩自尊心強 輩分制度較重
覺得 你先20幾歲 仲教返我做嘢?
我都做左咁多年人 洗鬼你教咩
簡單就喺 唔可以用對朋友方式
嚟對老人家 除非佢哋對你百依百順
個心態就真喺咁 依樣好常見

岩岩落機
好啦 同佢冷戰完啦

母親唔係冇讀書架 雖然冇讀到大學 但都高中畢業成績唔差個啲
點解會變到咁樣 唉

岩岩落機
好啦 同佢冷戰完啦

點解會變到咁樣 唉

咁咪好囉 老人家同細路最好哄

關鬼讀書事咩
時代環境問題 老人家通病嚟
第日我地依代老左
都可能被人話廢老
中午同母親鬧交 唔係咁愉快 冇心情打今日去左邊
依加黎更新番今日去既地方先

Mormonismㅣ摩爾門教/摩門教
全名:Church of Jesus Christ of Latter-day Saints
個全名太長 同埋好難同其他宗教區分 所以用另一個名
因為有摩爾門經 所以叫摩爾門教
Joseph Smith 係開摩門教既人 佢以及幾個先知寫左摩門經

今日黎到摩門教總部 摩門教既姊妹帶住我地睇左好幾個地方
Salt Lake Tabernacleㅣ大會堂
岩岩到salt lake city就起 所以好舊係古董
當時salt lake city仲係沙漠 摩門教既弟兄姊妹用強大既意志力 用12年起左大會堂

以前冇mic 為左所有人都聽到回音好勁
佢仲要有小示範 係大會堂既最前排講野/彈報紙/高空放釘

Assembly Hallㅣ禮拜堂
普通信眾可以入去參觀

後面個座係摩門教既辦公大樓

Salt Lake Templeㅣ聖殿

聖殿只有教會證書者先可以進去 證書每2年要renew一次

摩門教比我既印象係理想主義者 想建立烏托邦
所有人都係神既兒女要相親相愛 所以教徒都以弟兄姊妹相稱
純樸 簡單 真善美 係我聯想到既形容詞
佢地有規條唔可以吸毒食煙飲酒飲茶去傷害神給予既身體
唔可以講大話 要有堅強既意志 要互相幫助因爲要愛鄰人如神愛世人
如果呢個世界上真係大部份人都可以做到咁樣 呢個世界係咪會少啲紛爭

依加凌晨2點幾 到左New York 岩岩拎完行李 仲等緊車去酒店
話說我為左唔坐紅眼 我揀左飛New Jersey機場
酒店book左係New York Midtown
上網查左查 原來Uber唔會跨州 姐係如果由NJ去NY唔可以揀坐uber 所以我上網book左shuttle
仲未到我好0眼訓😂😂😂 好想快啲番酒店
坐車都應該要坐半個鐘

由聽日開始就唔係跟團 係真自由行

聽日 暫定會去既地方:
Wall Street
Statue of Liberty
911 Memorial

希望聽日準時起到身
希望聽日唔好落雨 唔好陰天

岩岩落機
好啦 同佢冷戰完啦

點解會變到咁樣 唉

咁咪好囉 老人家同細路最好哄

關鬼讀書事咩
時代環境問題 老人家通病嚟
第日我地依代老左
都可能被人話廢老

希望我老左 唔會係咁
我有恐老症啊
唔想行唔到 唔想成面紋 唔想變慶老

Btw 巴打我岩岩係飛機又番煲盜筆 開心

希望我老左 唔會係咁
我有恐老症啊

用強大意志力起左12年真喺笑左
好想入聖殿睇 但我都知唔俾入

我最近睇返金庸小說
好鐘意 同盜墓一樣
寫到好有畫面

希望我老左 唔會係咁
我有恐老症啊

用強大意志力起左12年真喺笑左
好想入聖殿睇 但我都知唔俾入

我最近睇返金庸小說
好鐘意 同盜墓一樣
寫到好有畫面

每個教徒每個月都要交10%人工比教會
我真心想知個聖殿有幾聖😂😂😂

金庸我冇睇書 睇劇多 我次次開少少睇就放棄😂
可能太舊? 我比較鍾意睇現代作家
今次旅行有點兒唔多順利?

1. 母親班機delay左4個幾鐘
2. 黃石旅行團導遊個list冇左我同母親個名 差啲走左
3. 我聽歌部機個mon碎到有一部分mon要甩出黎
4. 我一個星期前貼既玻璃mon貼列左
5. 又同母親冷戰(雖然依加冇野)
6. Book左車由機場去酒店 但架車冇黎到 依加凌晨4點先到酒店

不過好就好在酒店個位都不錯
酒店係NYC既midtown 地理位置不錯 3星級 有點兒舊 但乾淨企理 間房好大 大到可以放兩台麻雀台都冇問題 但住尾房
But!!!

個景好jengs 一望出去係帝國大廈!!!
我book酒店個時冇諗過個景咁好!!!
大概可以cut左上Rockefeller睇NY高樓大廈夜景呢個行程😂😂😂
10%...慘過被人搶
仲要喺明搶

尾房無乜所謂啦
最緊要無本打開左嘅聖經就得
有靚景我都住啦
10%...慘過被人搶
仲要喺明搶

尾房無乜所謂啦
最緊要無本打開左嘅聖經就得
有靚景我都住啦

佢地又覺得冇所謂
好真心 好有誠意咁比
講真佢規條咁多 如果唔係真心要信 都唔會入會吧

岩岩訓醒
依加出發去自由神像!!!
由於尋晚太夜訓 我Cut一個行程 唔去wall street住
自由神像幾時開始要security check?🤦🏻‍♀️

Book左2點 但就2點半都未去到security check point
終於上到船

呢幾日NY都天陰陰 好彩唔係落雨(唔好燈啊😂😂😂)
自由神像gogogo
終於上到船

自由神像gogogo

陰天最好 唔熱唔凍
旅行最好就喺咁
終於上到船

自由神像gogogo

陰天最好 唔熱唔凍
旅行最好就喺咁

著緊短褲
有少少涼
Statue of Libertyㅣ自由神像

係自由
Shake shack垃圾黎
New york無乜野好玩,臭到
我上年新年揸車由sf去new york玩左廿日,最正都係national park
Shake shack垃圾黎
New york無乜野好玩,臭到
我上年新年揸車由sf去new york玩左廿日,最正都係national park

我第二次黎
唔係母親話要睇下NY 我應該唔會再黎
香港就開shake shack嘛 比佢係美國試左先
番香港有得同同事威下嘛
想搵日帶佢食chick-fil-a 雞汁冇得輸
講真我都係鍾意西岸多啲 西岸j
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞