[直播/多圖?/北美/文字] 用廿日帶住母親環遊世界

272 回覆
38 Like 13 Dislike
等你update
支持
係旅遊巴開車去黃石既路上訓左兩個鐘
終於去到黃石公園既禮品店(點解未到黃石就先到禮品店😂😂😂
成程預幾銀?
成程預幾銀?

冇預😂😂😂 算係grad trip 短期內應該唔會再番美國 所以放手一去
我出發前一個星期先book野其實偏貴
酒店除左一晚度假村 其他都唔超過130美金
黃石4日團 500美金(唔包食)
唔計香港飛美國機票 買左4張單程內陸機 一張唔超過300美金 如果早啲book應該唔洗咁既價錢 但母親好遲先firm有mileage換到機場黎美國 所以好遲先好可以落定
美國內既酒店團費機票加埋兩個人大概4000美金左右
NY參觀既博物館未book飛 睇緊會唔會撞岩有免入場費既日子
大概係咁
其實帶媽媽去睇依啲地方
媽媽會唔會講咩 老人家怕悶
通常都行下山水
而我地後山先話咩都想去一次
其實帶媽媽去睇依啲地方
媽媽會唔會講咩 老人家怕悶
通常都行下山水
而我地後山先話咩都想去一次

我媽又還好 佢反而冇咁鍾意睇city野?
佢鍾意自然野多啲
但要有腳骨力 今日有個地方行左來回個半鐘 個位仲要係高海拔 雖然平路但會行得會更辛苦一點
其實好睇人 有好多野揀黎睇
咁都幾好就 我阿媽就慘
上次同佢講話帶你去睇下沙漠
佢就話 有乜好睇
同媽媽出遊 諗都唔諗就報旅遊團

等你包膠下今日景點
成個Yellowstone National Park都冇網😂😂😂
網癮少女表示好辛苦 瘋狂係旅遊巴度訓
今日晨早7點由Idaho出發去Yellowstone
9點先到Yellowstone範圍
首先去左紀念品店

之後真真正正第一個睇既係Excelsior Geyser Craterㅣ木絲間歇噴泉
本身有啲凍 本身著住hoodies 行到過去 啲泉冒出既熱氣 個股熱流😂😂😂

行過少少就係Grand Prismatic Springㅣ大陵鏡溫泉
佢同excelsior最唔同係泉顏色唔同 係藍藍橙橙 連冒出既熱都係藍既 (導遊話如果陽光足啲可以見到紅紅地既煙

Grand Prismatic Spring用衛星影到既相 見到地球除左藍綠色外 仲有好唔同既顏色 見到真實既景色 係覺得啊 地球母親啊

有冇人同我一樣見到自然景觀 都會有個種感嘆 oh our Mother Earth

今日去左好多地方 比少少時間我慢慢寫 慢慢po😂
咁都幾好就 我阿媽就慘
上次同佢講話帶你去睇下沙漠
佢就話 有乜好睇
同媽媽出遊 諗都唔諗就報旅遊團

等你包膠下今日景點

想去沙漠
之前去grand canyon個啲位 有少少少少少沙漠睇
但真心想去 埃及 絲綢之路個啲
今日走馬看花 去左好多個地方
比少少時間我搵番啲地方中英文翻譯😂😂😂
旅行團既壞處
個天一舊雲都無 陽光伸會唔夠嘅咩
睇圖都覺熱死 好鬼怕熱

我下年暑假 想行路到甘肅
正正就喺去敦煌 鳴沙山
一直想完夢好耐
最近丹尼爾完左遊記
先的起心肝去冒險一次
個天一舊雲都無 陽光伸會唔夠嘅咩
睇圖都覺熱死 好鬼怕熱

我下年暑假 想行路到甘肅
正正就喺去敦煌 鳴沙山
一直想完夢好耐
最近丹尼爾完左遊記
先的起心肝去冒險一次

西岸乾 係個國家公園入面就算高溫都唔算好難頂
同埋有風 所以還好?
朝早夜晚是凍的 中午開始熱

你想去個啲地方都會變人乾😂
我依加有個打算 想去長白山窮遊冒險
繼續

之後開左一段路程 黎到另一個地方
時間剛剛好 11:10am
呢個地方叫 Old Faithful 老忠實間歇泉
間歇泉每隔大概90分鐘一次(會有10分鐘既延誤或提前)維持2分鐘左右既噴發
想睇就要提前上網搵好時間 仲要去觀景台霸位坐底睇 em... 太熱 冇靠去人群度睇 遠遠地都睇得幾清楚

噴得好高 每次都有30米以上 老遠都見到
11:10個次噴發早左幾分鐘 我係個Visitor center去完廁所出黎見到噴緊 即刻9沖拎相機 呢啲野真係預唔到 不過皇天不負苦心人 我隔左90分鐘之後再睇多一次

睇完噴發 仲要係附近睇其他野 係附近行左來回差不多90分鐘 睇左好多唔同大小 唔同形狀既間歇泉/溫泉
(我懶po啦講重點)
行咁長路 為既係咩 係為左 Morning Glory Poolㅣ牽牛花泉
(聽講個泉乾緊🤔😞)
佢個形狀似牽牛花所以叫牽牛花泉

(今日好攰 有點兒懶將相機啲相upload上電腦 睇住用手機影mon既相先😂)
個泉幾深 講真有深海恐懼症望耐會淆底
但望耐又覺得好玄幻 有股吸引力想一直望落去!!!
我後悔身邊冇廣角鏡頭😭😭😭 影唔晒成個泉啊啊啊啊啊 影景冇支廣角好似差緊啲咁
你依家嗰邊幾點㗎 仲回到嘅
有風但咁曬 都喺會熱到痴線

因為細細個好鐘意睇小說
所以想親臨一次依啲場景
長白山都唔錯 不過要睇季節上
噴到咁Q高嘅 如果喺我一定行埋啲
仲有下面張相好玄幻 正
你依家嗰邊幾點㗎 仲回到嘅
有風但咁曬 都喺會熱到痴線

因為細細個好鐘意睇小說
所以想親臨一次依啲場景
長白山都唔錯 不過要睇季節上

家下差不多12點 聽日旅行團630出發 準備上車訓😂😂😂

欸欸欸 我都係因為小說先想去長白山😂😂😂
噴到咁Q高嘅 如果喺我一定行埋啲
仲有下面張相好玄幻 正

行到啲人群度 其實都係離個泉好遠
為左安全 大家只可以係個啲有木板路既地方行
大部分泉水都好熱
見到同團有個女仔伸左隻手摸啲泉水 我嚇呆左
岩岩母親係度問我去左啲咩地方
我話你岩岩去完 咁快唔記得 (佢唔係老退化 唔會咁快唔記得)佢望住啲相講唔番自己睇左啲咩
佢連第一個景點本身係凍都冇印象
佢有個壞習慣 次次一去到就拎住手機影影影 但影完之後唔知自己睇左啲咩

我岩岩同佢講
去到一個地方唔好第一時間影相
所以我認為 應該用眼睇完 感受完個震撼 再用相機去紀錄番眼見到既野
呢個係我心目中 「旅行的意義」「留住溫度速度溫柔和憤怒」

佢聽完我講 覺得有道理 希望佢聽日做到
如果佢唔記得/唔知道自己睇左啲咩 咁旅行睇風景仲有咩意義?就咁上網搵圖搵記錄片都可以😂😂😂

話說 眼訓 聽日先補今日未講完既地方
未講完既地方:
黃石湖
Mud Volcano
*****龍口*****
Hayden Valley
Yellowstone Grand Canyon + *****Falls*****
*****Norris Geyser Basin*****

*****係令我好滿足既地方 小說/電影裡既狂想實現咁 容我聽日詳細講😂😂😂
跟tour 一日坐幾個鐘車?
對美國好有興趣,諗過自駕,因景點相距太遠,係咪跟local tour舒服d,

行到啲人群度 其實都係離個泉好遠
為左安全 大家只可以係個啲有木板路既地方行
大部分泉水都好熱
見到同團有個女仔伸左隻手摸啲泉水 我嚇呆左

我喺因為三叔嘅盜墓筆記先想去

如果喺我應該都會去摸下
不過會用嘢試水溫先再摸
我都喺嗰啲乜都好奇嘅痴線佬

所以我認為 應該用眼睇完 感受完個震撼 再用相機去紀錄番眼見到既野

認同 因為我都喺咁
有時因為太靚而唔想曬一秒去捉角度
覺得咁靚嘅景 應該要喺回憶中
而唔喺照片中 好多時候朋友攞手機出嚟影
影完問我 做咩唔影
我都會答 因為我想睇多陣個景
有次喺台灣去七星山睇日出
咁啱撞正有雲海 我就真喺坐左喺上面
好耐好耐 都無影相 最後啲相都喺朋友
Send返俾我 但個畫面一直喺腦海中
跟tour 一日坐幾個鐘車?
對美國好有興趣,諗過自駕,因景點相距太遠,係咪跟local tour舒服d,

其實睇咩tour 好似今次呢個團
機場slat lake city同黃石相距6個鐘
走走停停咁 兩個鐘會比你去一次廁所

年輕人自駕係好玩啲既 但預左會攰+揸車多過咩
今次同母親兩個人 佢又唔識揸車 要我自己連chur6個鐘 我諗我會痴線😂😂😂

好似黃石 其實啲湖可以踢踢水 但tour唔會比你停呢啲位
自駕可以停低睇多啲野咁
岩岩母親係度問我去左啲咩地方
我話你岩岩去完 咁快唔記得 (佢唔係老退化 唔會咁快唔記得)佢望住啲相講唔番自己睇左啲咩
佢連第一個景點本身係凍都冇印象
佢有個壞習慣 次次一去到就拎住手機影影影 但影完之後唔知自己睇左啲咩

我岩岩同佢講
去到一個地方唔好第一時間影相

佢聽完我講 覺得有道理 希望佢聽日做到
如果佢唔記得/唔知道自己睇左啲咩 咁旅行睇風景仲有咩意義?就咁上網搵圖搵記錄片都可以😂😂😂

話說 眼訓 聽日先補今日未講完既地方
未講完既地方:
黃石湖
Mud Volcano
*****龍口*****
Hayden Valley
Yellowstone Grand Canyon + *****Falls*****
*****Norris Geyser Basin*****

*****係令我好滿足既地方 小說/電影裡既狂想實現咁 容我聽日詳細講😂😂😂

好想去,個團幾錢

個團4日 加埋雜費唔洗500美金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞