[直播/多圖?/北美/文字] 用廿日帶住母親環遊世界

272 回覆
38 Like 13 Dislike

行到啲人群度 其實都係離個泉好遠
為左安全 大家只可以係個啲有木板路既地方行
大部分泉水都好熱
見到同團有個女仔伸左隻手摸啲泉水 我嚇呆左

我喺因為三叔嘅盜墓筆記先想去

如果喺我應該都會去摸下
不過會用嘢試水溫先再摸
我都喺嗰啲乜都好奇嘅痴線佬

同道中人!!!
我都係睇盜墓筆記
我比三叔影響好深!!!
每次見到岩洞都好興奮
好想去晒書入面所有地方
6:40am
準備出發再入黃石
希望入到無網區前打多幾段出黎
淨比好/差評 個個唔出聲 好sad
留言傾下計啦啦啦啦啦

預告下之後會去邊
聽日後日 Yellowstone national Parkㅣ黃石公園
星期一去魔門教教堂等等 旅行團完!
星期二去New York
由西岸玩到東岸

加我ig: yolo_n_pmp
交換寄明信片!!!direct我

絲打係yolo county人

同道中人!!!
我都係睇盜墓筆記
我比三叔影響好深!!!
每次見到岩洞都好興奮
好想去晒書入面所有地方

識嘢 雲頂天宮篇喺最正
我都喺因為依啲書 先想行去有神秘氣息嘅地方
留言傾下計啦啦啦啦啦

預告下之後會去邊
聽日後日 Yellowstone national Parkㅣ黃石公園
由西岸玩到東岸

算是吧

同道中人!!!
我都係睇盜墓筆記
我比三叔影響好深!!!
每次見到岩洞都好興奮
好想去晒書入面所有地方

識嘢 雲頂天宮篇喺最正
我都喺因為依啲書 先想行去有神秘氣息嘅地方

係!!! 估唔到搵到有香港人睇😭😭😭
雲頂天宮太有感覺 睇到好緊張😭😭😭
終於有網 感動!!!
繼續!
之後去左西黃石湖
黃石湖面積好大 望過去根本望唔到盡頭 而今次去既方位係西
黎到 西姆噴泉盆地ㅣWest Thumb Geyser Basin
咁點解叫西姆(指) west thumb呢
因為個湖灣個形狀好似手指公 而個灣係西邊 所以叫西姆
熊出沒 注意!!!

湖好大 旁邊有唔同大小既泉
呢個時間可能冇人?😂😂😂

之後再開車去一個黃石入面最重琉磺味既地方
Mud Volcano

啲水唔清 應該係有泥混入

係隔離有 龍口ㅣDragon Mouth Spring
係好耐好耐以前印第安人唔敢夜晚入黃石 好大原因係呢個龍口 「洪洪洪」聲

有聲既原因 導遊冇特別講 但我估係因為泉水沖出洞口 個啲熱氣有壓力下 逼出啲聲(文科人 唔係好熟物理地理野 大家唔好認真😂 如果知道原因 不妨話我知)
離開龍口之後 係去Artist Point前路經牛牛既領地
Hayden Valleyㅣ海登山谷

個種牛叫 Rut 幾大隻下 個牌話啲牛有長毛 我個位太遠 無法確定係咪真係有毛
好啦我又要後悔自己帶左支定焦50mm既鏡出黎 一啲野生動物都影唔到😭

話說 和平左幾日 今日同母親鬧交 就係Hayden Valley個度 旅遊巴停左係一邊 我地係一個visitor point影相 母親為左影牛 行左落個坡度 佢係個種唔理地理環境+行平路都會仆親既人 佢叫我幫佢影相 我叫佢唔好行落去行番上黎先影 佢唔聽我講越行越落 個度唔suppose行落去 佢係都要行落去 咁我可以點?

話說 和平左幾日 今日同母親鬧交 就係Hayden Valley個度 旅遊巴停左係一邊 我地係一個visitor point影相 母親為左影牛 行左落個坡度 佢係個種唔理地理環境+行平路都會仆親既人 佢叫我幫佢影相 我叫佢唔好行落去行番上黎先影 佢唔聽我講越行越落 個度唔suppose行落去 佢係都要行落去 咁我可以點?

其實好多巴打都會睇盜墓
同埋我喺澳門人

個腳印真喺熊嚟架?
咁咪好危險?隨時有熊出嚟

不過巴打你媽媽好似叛逆期咁
越叫越走

其實好多巴打都會睇盜墓
同埋我喺澳門人

個腳印真喺熊嚟架?
咁咪好危險?隨時有熊出嚟

不過巴打你媽媽好似叛逆期咁
越叫越走

哈哈哈哈哈哈 原來係咁 身邊啲朋友冇乜睇🤔
我身邊少男仔朋友😂😂😂

真腳印 但我冇乜見到野生動物 應該係太多人 就唔出黎😂

咁佢叛逆期幾嚴重下
每日都有新鮮事

咁佢叛逆期幾嚴重下
每日都有新鮮事

如果我係你
應該係旅程不停咁打
同媽媽發生既"趣事"

咁佢叛逆期幾嚴重下
每日都有新鮮事

如果我係你
應該係旅程不停咁打
同媽媽發生既"趣事"

仲有啊 我未打完😂😂😂
離開Hayden Valley之後 特別黎到一個唔係好明點解改個咁既名既地方

藝術家ㅣArtist Point
主睇兩樣野( 我個人就對呢個地方 冇特別太大感覺)
1. Grand Canyon of Yellowstone Riverㅣ黃石河大峽谷
大家一聽到大峽谷就會下一聲 問大峽谷係黃石入面架咩 唔係Arizona入面架咩
呢個問題 我係上次去大峽谷 已經知道左答案 咁話說Arizona個Grand Canyon本身係有名既 乜乜乜Canyon係印第安人自己改既(唔記得左😂)但Canyon數量眾多 而Grand Canyon比較老亦大 所以取名Grand Canyon 容易啲記
Grand Canyon of Yellowstone River就真係冇得同Arizona Grand Canyon冇得比 大細同埋石啲層次 完完全全唔同level
唯一 唔係咁同既地方係 Grand Canyon of Yellowstone River有瀑布

2. Brink of Lower Fallsㅣ下瀑布
咁下瀑布就比較遠咁睇既 流量都算幾大

睇完Artist Point就睇岩岩個個瀑布既上流
Brink of upper Fallsㅣ上瀑布

係高位望住黃石河既水由高處沖落下游
河水沖得幾急 唔算好高咁沖 但都有水花彈起再由陽光折射出彩虹 幾靚

我個人好鍾意Upper Falls 因為瀑布兩邊係石 上面長滿左樹同花 有魔戒入面精靈住既山水地方既個種感覺
好不容易講完尋日去過既地方

黃石其實唔危險 只要留係佢指定既位就冇問題
跌落泉個啲 講真10個有8個都係自己貪玩唔行指定位 所以先出意外

動物方面 可能係暑假太多人?冇乜見到動物 有都好遠 其實想近啲見到
咁所以危唔危險 答案係唔危險既
要記住一點 啲動物係主人 你只係客人 你係黎參觀人地屋企 要有作為客人既模樣
唔好行太近啲動物 唔好先撩者賤 啲動物基本都好純 唔搞人

有巴打問個旅行團幾錢
4日 Salt Lake City + 黃石 旅行團主要包括車同酒店 好多其他野唔包(唔係佢呃你錢 而係美國既旅行團係咁樣)
埋單大概400美金 另外要交70美金係黃石既入場費 再另外交每日8美金既導遊服務費
所以4日既旅費大概580美金一個人

旅行團呢我係Google search: yellowstone tour
內容岩 時間岩 我就報 冇特別格價 同埋睇旅行團風評
So far今日係旅行團既第三日 我覺得還好
走馬看花 就一定架啦 旅行團本來就係咁
最起碼個導演人好 盡責去講解(唔好expect佢會好似香港個啲旅行社由上車講到落車 美國冇啲咁既野 坐車時間多過觀光時間 如果佢要講到落車都好慘下)

終於要寫今日既行程
今日大部分時間都係坐車 好多時間寫
等陣要坐6個鐘車出番salt lake city
我打緊呢段野既時候仲係national park入面又冇網😂
幾時先有網好sad
網癮少女表示好難頂😂😂😂
630am黃石
朝早既黃石係凍啊 香港冬天既溫度
Fountain Paint Pots ㅣ調色盤
好啦 我比個名呃左 我以為會有唔同顏色既泉水😂😂😂
但呢度係有好多唔同種類野睇

火山泥泡泡

溫泉 噴泉 不斷噴水 啲水蒸氣比風一吹 快面會有少少濕
我又單機了 sad
眼訓 訓陣先
等陣再補今朝去過既地方
我又單機了 sad
眼訓 訓陣先
等陣再補今朝去過既地方

原來喺絲打 之前仲叫你巴打

其實旅遊台同吹水台
有咩更新我都立即睇
無計啦 有時差

同埋 真喺第一次知 美國旅行團
喺乜鬼都唔包 咁樣自由度高
聽落唔錯
我又單機了 sad
眼訓 訓陣先
等陣再補今朝去過既地方

原來喺絲打 之前仲叫你巴打

其實旅遊台同吹水台
有咩更新我都立即睇
無計啦 有時差

同埋 真喺第一次知 美國旅行團
喺乜鬼都唔包 咁樣自由度高
聽落唔錯

哈唔緊 連登性別難分😂😂😂

咁夜都唔訓?

原來咁就訓左一個鐘
自由度高咪又係趕行程
Biscuit Basinㅣ小餅乾盆地
個名既由來就係圓形一個個咁 好似餅乾
反正 我冇咁覺得😂😂😂

係熱啊 啲熱氣熱到要除外套

話說黃石好多point都係trail 行一個圈就行番出黎

黃石部份告一段落
之後黎到連係隔離既
Grand Teton National Parkㅣ大提頓國家公園
大提頓雪山 海拔7000公尺
洛磯山脈既其中一部份
咁話說提頓Teton係法文 意思係女人既胸
當年法國人黎到Grand Teton說覺得個山頂似胸 就改左咁既名

依加係夏天 雖然有一點點冷意 但雪早就溶左 所見到白色既係冰川

喊出黎 落車10分鐘都冇就上車 我未影夠😭😭😭 湖邊啲小黃花好靚😭😭😭
之後黎到一個小市鎮 Jackson
準備去坐登山纜車 最高點睇成個city of Jackson
本身係比滑雪既人坐上山頂滑落山腳
但因為係夏天冇雪 個滑雪場就開放左當係旅遊景點 比旅客睇鎮景+睇雪山
隻腳吊吊fing 我見有好多團友淆底冇去到😂

山頂景

係纜車個度發生左件唔係咁開心既事
俗語有云:「己所不欲勿施於人。」
咁我地去排隊去廁所 母親行得比較快 佢去排先 咁岩有個細路女排左係我同佢中間 隔左冇幾耐 細路女個阿媽行埋同細路女一齊去廁所
母親就yap過去佢個度 我話唔要
母親就話 個細路女阿媽都插 點解我唔插得
我個下真心無語 人地犯法係咪姐係大家都可以一齊犯法?
雙重標準?
母親成日話好討厭人插隊 咁點解要做自己最討厭既個種人
有冇人可以教我 我可以點樣同母親好好討論呢個問題?唔想鬧交啊
留言傾下計啦啦啦啦啦

預告下之後會去邊
由西岸玩到東岸

算是吧

btw我黎推post
留言傾下計啦啦啦啦啦

預告下之後會去邊
由西岸玩到東岸

算是吧

btw我黎推post

是的😂😂😂
射射你
岩岩食完個飯
準備番酒店
今晚番去upload番啲相上電腦先
唔記得帶後備memory card 要日日都upload電腦
不過NY應該少野影
聽日大半日時間都係用黎坐飛機😂😂😂
轉機真係幾晒時間下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞