[直播/多圖?/北美/文字] 用廿日帶住母親環遊世界

272 回覆
38 Like 13 Dislike
「發脾氣是本能
壓住脾氣是本事」

我同母親性格其實好唔似
成日都會意見不合
我成日話佢固執唔聽我講
但我何嘗唔係固執唔聽佢講

同岩傾同一樣觀念一樣興趣既人去旅行 深信大家都應該知有幾重要
我同母親兩個人去旅行 每一次都火星撞地球
佢鍾意跟旅行團 唔鍾意諗 鍾意人地安排晒
我唔鍾意有框框限制 鍾意想點就點 說走就走唔係咩新鮮事
佢唔鍾意我女仔之家成日自己一個出去玩
我鍾意享受一個人既時間 一個人去旅行
咁既極端 其實有時會搞到大家都好唔開心
但係當我見到母親頭髮又多左白髮 佢既步伐比以前慢左 我就想襯依加應該仲未太遲既時候帶佢睇多啲呢個世界既美

隔左半年
我又同母親兩個人去旅行
希望我唔會再同佢鬧交

賣個廣告 平時放相 歡迎direct交流
👉🏼 ig: yolo_n_pmp
❗️600D➡️5D3(有時會放舊相機圖)
❗️iPhone6s
❗️Photoshop/手機修圖app後期

#yolo you only live once
#pmp practicemakesperfect
其實母親已組黎左幾日
呢幾日平安冇鬧交
依加出發去Salt Lake City

落機再繼續
🛩SLC

呢個時間冇人睇?
絲打base邊到?
絲打base邊到?

加州
絲打base邊到?

加州

以前喺沙加緬度住過兩年幾
母親唔識揸車 而且唔識睇google map
懶得一條友開車 所以報左旅行團

幾經波折搵到旅遊巴
絲打base邊到?

加州

北加chill
絲打base邊到?

加州

北加chill

絲打SF?
絲打base邊到?

加州

北加chill

絲打SF?

都有
Great Salt Lake State Parkㅣ大鹽湖
世界上第二鹽度高既海(第一係死海)

其實幾壯觀下 想影多幾張相 但係。。。

真心太多烏蠅!!!!!
差啲有隻飛左入個鼻度啊啊啊啊啊
仲有好多昆蟲and動物

岩岩坐左兩個幾鐘車
太攰訓著左
一落車旅行團帶左去自費晚餐
個旅行團係華人搞
去左中餐自助餐餐館

不太喜歡呢種中餐餐館
但係明伏既 旅行團車到你去一個附近冇乜選擇既中餐餐館 焗你去食
參加呢啲團既好處係有人講中文講解
母親鍾意聽歷史 佢可以聽下啲景點介紹

講番我聽到啲咩
Salt Lake City最出名未必係鹽湖 而係魔門教既集中地 有8成既居民都係魔門教
2002年既時候係salt lake city開過冬季奧運會
因而多左好多人住係salt lake city

岩岩發現
尋日都仲係度架
Idaho Fall, Idaho
人造瀑布
到酒店
即刻up相入電腦

夕陽無限好 只是近黃昏

-
Canon 5D3
50mm
f/2
1/8000
ISO 160

淨比好/差評 個個唔出聲 好sad
留言傾下計啦啦啦啦啦

預告下之後會去邊
聽日後日 Yellowstone national Parkㅣ黃石公園
星期一去魔門教教堂等等 旅行團完!
星期二去New York
由西岸玩到東岸

加我ig: yolo_n_pmp
交換寄明信片!!!direct我
紐約去邊

食:
Shake shack
Lady M

睇:
Top of Rock
Time square
Wall Street
Statue of Liberty (我唔記得早啲book 冇位上冠度睇成個NY
博物館

其實未安排好晒 怕太攰
不如講下你影相時對相中地方嘅感受

應該影左唔少靚相掛

應該影左唔少靚相掛

尋日去左兩個地方 其實都冇乜太大感覺😂

大鹽湖係幾靚 但冇法影太多 蟲太多 好可怕
我行左落去個灘 一行到落去啲蟲就係耳邊翁翁翁
未教好部相機 影左兩野就沖番上去高啲既地方
如果早啲知 我應該會帶個口罩落去影多陣相

Idaho Falls 人造瀑布 個用途係供電比市鎮既人
原意幾好 但望落冇乜特別
到於當地人 個人造瀑布只係一個跑步既公園
講瀑布 我對尼加拉瓜瀑布比較深刻(但天然瀑布同人造瀑布比唔到既😂)

出發去緊黃石公園 緊張 希望會見到野生動物

應該影左唔少靚相掛

尋日去左兩個地方 其實都冇乜太大感覺😂

大鹽湖係幾靚 但冇法影太多 蟲太多 好可怕
我行左落去個灘 一行到落去啲蟲就係耳邊翁翁翁
未教好部相機 影左兩野就沖番上去高啲既地方
如果早啲知 我應該會帶個口罩落去影多陣相

Idaho Falls 人造瀑布 個用途係供電比市鎮既人
原意幾好 但望落冇乜特別
到於當地人 個人造瀑布只係一個跑步既公園
講瀑布 我對尼加拉瓜瀑布比較深刻(但天然瀑布同人造瀑布比唔到既😂)

出發去緊黃石公園 緊張 希望會見到野生動物

小心踩落溫泉

去旅行團 應該都冇乜時間比我踩落溫泉😂
個導遊講話今日時間好趕 要去10個地方 到此一遊就走
如果唔好彩係路上野牛擋路就出事
樓主啲相好好睇
快啲出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞