[直播/多圖?/北美/文字] 用廿日帶住母親環遊世界

272 回覆
38 Like 13 Dislike

痴線 好藍阿
有執過?真係藍得有啲誇

痴線 好藍阿
有執過?真係藍得有啲誇

有執過 但個天一直都好藍
冇手機 冇相機咁過左一個夜晚(其實有action cam😂)
撐住船 係海中心度曬月光 睇星星
覺得自己好幸福 (如果唔計唔媽唔聽我講搞到隻艇失控既話)

今日有好多第一次
第一次去熱帶雨林
第一次去瀑布底
第一次自己撐船
第一次睇螢光海
第一次係海中心曬月光

太太太太太幸福啦

比我慢慢更番d圖先
我去沖個涼 打左成段野 冇左 好sad
咁話說我報左個rainforest + kayak tour combo
朝早去rainforest 夜晚去靠自己kayak去螢光海
上山下海團

El Yunque National Forestㅣ咩咩咩熱帶雨林
主要有三個點要去
一個trail行去睇+玩瀑布
一個係個塔 高處睇熱帶雨林景
一個係企係度影一影瀑布

咁導遊見我著晒泳衣 又拎左action cam就問我玩唔玩瀑布
咁本身我就唔諗住玩水(我點解會咁奇怪換左泳衣又唔諗住落水 但多謝自己當時換左泳衣
但聽完導遊話拎住action cam行去瀑布底好正
佢咁講 我就興起 好興奮咁行快兩步去個瀑布

係落山路 所以唔算難行 我一滴汗都冇 但母親話佢流左好多汗
比我心目中既熱帶雨林 好似有啲唔同 我以為會好難行 路爛爛咁 但呢個雨林係有晒石屎路 好多位都有扶手
衰就衰左尋晚+今朝落雨 條路有點兒濕 啲石有啲滑+啲爛泥 好sad

沿路都有小瀑布玩水

行左半個鐘左右就到大瀑布

影完呢張相之後 我就比左手機 除鞋落水去瀑布底
瀑布沖力都幾大 水彈起啲水花彈得好遠 我行到瀑布距離一米既位置 我就停左 因為我因爲啲水花彈到入眼 隻con有啲離位 第一次咁熱切想做激光矯視
樂極生悲 我隻腳趾傷左 行入啲水度睇唔到個底啲石點樣 有啲石係尖又唔平 一仆一碌咁行到去個瀑布度

依加著鞋都痛

瀑布2
Bio Bayㅣ螢光海
我怕反艇所以冇帶手機 所以冇相
到時候tour個邊會send番啲相黎

咁bio bay就唔止一個既 全世界7個地方有螢光海灘既現象既 當中有3個係波多黎各
是不是好值得睇先
咁我事先上網見到既圖係咁既

但我可以話比大家聽實際唔係咁既 雖然今日月光太強 睇既效果唔係咁好 但我相信再黑都唔會有圖中咁誇張 我expect太多 但我又未至於失望

咁話說我又大鄉里 第一次自己撐船
(我細個係水上樂園同屋企鬧大交之後 大個左就對水上活動有陰影 成日唔想去玩水
第一次撐船有啲緊張 好怕反艇 雖然好淺水 好多地方都見到水底 但唔想7啊啊啊啊啊

一架船兩個人 6點幾開始係海灘上船 等所有人上晒船個陣 竟然見到有海豚 正正正正正
所有人上晒船之後 就所謂既練下 我的天
佢所謂既練已經係海灘撐入去個bio bay
撐入去bio bay一定要經一條tunnel 兩邊係水晒既樹 想像下兩邊係冇乜樹葉 乾爭爭既樹枝係側 生得高啲個啲就遮住左個天
暗暗地既情況下撐船 好彩波多黎各冇乜野生動物 唔係既話有馬餾乜乜乜會嚇到即反艇

咁樣樣既

撐到入去bio bay已經差不多天黑
竟然有雨
個月亮出左黎 月光太光螢光效果會差好多
咁為左容易啲睇 導遊就遞左一張好大既膠布 叫我地大家一齊係布底睇
一申手落去 就見到螢光 好靚 真心 雖然少 但真心好靚好靚 好似天空既星星掉落係海度(呢個真心冇誇張)係淡淡星光係海度

(講一講螢光海原理先
咁螢光海點解螢光呢?
係因為某種海入面既微生物係日頭吸收左陽光之後 夜晚就會光 但月光會影響到觀看既效果 所以千祈唔好月圓之夜去睇)

有自由時間可以係bio bay入面曬曬月光
一抬頭 見到半月 仲有滿天星星 真心係幸福

最幸福係咩啊 我同母親合作得太差 個導遊睇唔順眼 佢個艇拉住我地架艇出去 唔洗自己撐啊哈哈哈哈哈哈 享受星空 係幸福啊
隻腳指好肥美 ,想忟左黎食
想問螢光海除左波多黎各重有邊到有?有無近d香港架?
[quote]

點解你會次次都影到啲地方好恐怖

今日睇完恐怖片 同依個一樣
有回憶 有啲驚 咁長嘅走廊

睇咩恐怖片
間酒店太舊 燈光又暗 一層有成100間房 要行勁長既走廊先到間房

C打你膠下後面
我番上海灘已經係9點半
三個幾鐘撐艇 真心人都癲
肌肉痛到痴線 手都提唔起 (我呢啲毒l要多啲運動 鍛鍊身體
隻腳指好肥美 ,想忟左黎食
想問螢光海除左波多黎各重有邊到有?有無近d香港架?

講呢啲 真心疼架
澳洲有兩個 馬爾代夫有一個
大陸係14年突然有 但大概依加已經冇左 如果有依加應該仲有人講緊
[quote]

點解你會次次都影到啲地方好恐怖

今日睇完恐怖片 同依個一樣
有回憶 有啲驚 咁長嘅走廊

睇咩恐怖片
間酒店太舊 燈光又暗 一層有成100間房 要行勁長既走廊先到間房

C打你膠下後面

你就膠
一起身 我條腰+手臂好痛
好似比人打完咁

旅行先黎落雨
唔同連個天都唔鐘意我

旅行先黎落雨
唔同連個天都唔鐘意我

聽日會好天架嘛

旅行先黎落雨
唔同連個天都唔鐘意我

聽日會好天架嘛

停左雨啦
岩岩到resort 簡直係天堂
有時價錢真係唔會呃人 2000幾港幣一晚係唔同啲
等陣up相!!!
好似比人打完咁

你太耐你郁了

我仲以為個湖真喺咁靚添
好似比人打完咁

你太耐你郁了

我仲以為個湖真喺咁靚添

是咁的
冇research圖咁閃咁亮係真既 但我又覺得唔失望
因為我伸入水 好似捉住左由天上跌左落水既星星咁
個feel好夢幻
如果有機會 我會揀一個好日 再去睇螢光海!!!
太太太太太幸福啦
個resort upgrade左我同母親間房去海景!!!

Resort環境好好!!!

啲枕頭放成咁好搞笑

靚到痴線既海景!!!!!

解釋番呢張圖先
左邊個個比樹包圍住既個個湖就係尋晚去既bio bay
左邊個港口 就係我地啲艇出發既海灘
你地比啲同情心好冇😂😂😂
真係撐左好遠架😂😂😂 快啲掌聲鼓勵一下我

港女一下
Resort入面有個water park仔
有滑梯

一個人22美金
唔夠時間 所以冇去到

Sad到呢
留名
留名

話說呢
Resort呢有個私人島
免費比住客隨便坐船去個私人島玩 當然有service hour
離resort15分鐘船就到私人島 Palomino Island

Resort有私人島 真心好痴線😂😂😂
個天有點灰 想落雨咁

我要落水玩了

我要落水玩了

好想去水上樂園玩
之前去過外國嘅水上樂園玩
無論喺規模同設計都贏成節
留名
過幾日開始過紐約
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞